open-navfaktor-logo
search
Potvrdila advokatica
Sud u Beogradu Edinu Vranju produžio pritvor za još mjesec
Viši sud u Beogradu produžio je za još mjesec pritvor Edinu Vranju, koji je uhapšen prije mjesec prilikom ulaska u Srbiju na graničnom prijelazu Uvac.
11.10.2021. u 15:46
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdila članica advokatskog tima koji zastupa Edina Vranja Jesenka Rešidović.

- Mi smo obaviješteni od branioca u Beogradu da je došlo rješenje o produženju pritvora. Tužilaštvo je jutros tražilo produženje, a branilac nije čak nije bio ni obaviješten o tome, tako da se nije mogao ni očitovati o tom prijedlogu i Sud je po službenoj dužnosti donio rješenje kojim se prihvata prijedlog Tužilaštva. Branilac će u svakom slučaju na to rješenje uložiti žalbu - kazala je Rešidović.

Dodala je da je pritvor produžen iz istih razloga iz kojih je i određen.

Podsjetimo, 14. septembra Vranju je određen pritvor u trajanju od 30 dana "zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći".

Ovaj bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije uhapšen je 12. septembra u popodnevnim satima prilikom prelaska granice između Bosne i Hercegovine i Srbije Rudo - Uvac.

Tada je saopćeno iz srbijanskih institucija "da se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske".

Njegovo hapšenje podiglo je veliku buru u javnosti, a još jednom je potvrđeno i da nema saradnje na temelju protokola o saradnji između tužilaštava BiH i Srbije.

Naime, Tužilaštvo BiH je vodilo istragu u odnosu na Edina Vranja i još nekoliko osoba, te je u decembru 2018. godine donijelo odluku o nesprovođenju istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.