open-navfaktor-logo
search
Porijeklom iz BiH
Suđenje u SAD: Nihad Rosić priznao da je slao pomoć teroristima u Siriji
Richard Quinn, šef ureda FBI-a u St. Louisu, izjavio je za medije u SAD-u da je zajednička Radna grupa za borbu protiv terorizma spriječila Rosića da putuje u Siriju dva puta, te dodao da će on biti odgovoran i za pružanje pomoći teroristima
12.12.2019. u 17:28
get url
text

Nihad Rosić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, priznao je u Okružnom sudu u u Saint Louisu krivicu da je pružao materijalnu pomoć teroristima na sirijskom ratištu.

Kako prenosi St.Luis Post-Dipatch, Rosić, koji živi u državi New Yorku, se izjasnio da je kriv po dvije tačke optužnice – za udruživanje u pružanju materijalne podrške teroristima i pružanje materijalne podrške teroristima, odnosno da je pomogao Ramizu Hodžiću zvanom Siki, također, porijeklom iz BiH, da pošalje novac i zalihe za koje su znali da ih koriste osobe koje e bore protiv sirijskih vladinih snaga.

Richard Quinn, šef ureda FBI-a u St. Louisu, izjavio je za medije u SAD-u da je zajednička Radna grupa za borbu protiv terorizma spriječila Rosića da putuje u Siriju dva puta, te dodao da će on biti odgovoran i za pružanje pomoći teroristima.

Izricanje presude Rosiću je planirano u aprilu 2020. godine.

Okružni sud u Saint Luisu je sredinom novembra ove godine osudio Hodžića na osam godina zatvora što je od maja 2013. do početka februara 2015. godine namjeravao s drugima da podrži aktivnosti Abudullaha Rame Pazare i ostalih, a podrška se sastojala od novca korištenog za kupovinu zaliha poput američkih vojnih uniformi, puškomitraljeza, borbenih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje, pronalazača metaka i drugih potrepština korisnih u borbama u Siriji.

Sedina Unkić-Hodžić, koja je optužena sa Rosićem, čeka izricanje presude nakon što je priznala krivicu, dok su osim Hodžića, ranije za ista djela osuđeni Jasminka Ramić na tri godine, Mediha Medy Salkičević na šest i po godina zatvora i Armin Harčević na pet godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.