open-navfaktor-logo
search
Pročitana optužnica
Suđenje Viškoviću za zločine u Vlasenici: Logoraše tjerao da nakon mučenja čiste svoju krv
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na Državnom sudu počelo je suđenje Goranu Viškoviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici i Milićima 1992. i 1993. godine.
25.08.2021. u 15:10
get url
text

U optužnici se navodi da je Goran Višković zvani Vjetar, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine učestvovao u progonu, ubistvima, lišavanju slobode i nanošenju boli građanima nesrpske nacionalnosti.

- U više navrata je, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta Sušica, nad kojim su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja - stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Između ostalog, kako je pročitao tužilac Dževad Muratbegović, Višković je učestvovao u ubistvima osam osoba bošnjačke nacionalnosti koje su kao zarobljenici izvedene iz hangara u Sušici.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Viškovića da je u spomenutom periodu bez razloga fizički napao više osoba nesrpske nacionalnosti, nanijevši im teške povrede. Jedan od civila bošnjačke nacionalnosti, kako je naveo Muratbegović, molio je Viškovića da ga ne napada, govoreći mu: "Gorane, molim te, nemoj me tući."

Zarobljenike je, prema optužnici, mučio i na način da ih je vodio na prisilni rad i pri tome tjerao da se međusobno udaraju. Također, Višković se tereti da je učestvovao u maltretiranju žena bošnjačke nacionalnosti.

Više osoba koje je Višković maltretirao poznavalo ga je prije početka ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini, naveo je tužilac.

Višković se također tereti da je Muji Ćatiću prijetio ubistvom gurajući mu pištolj u usta, te da je pojedine premlaćene zatočenike bošnjačke nacionalnosti tjerao da nakon mučenja čiste svoju krv.

Višković se 15. jula izjasnio da nije kriv.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će u narednom periodu pozvati ili pročitati iskaze 44 svjedoka, među kojima je nekoliko zaštićenih.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Viškovića 2011. na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici. Zajedno s njim osuđen je Predrag Bastah, na dugotrajnu kaznu zatvora od 22 godine.

Tom presudom je proglašen krivim da je, kao pripadnik VRS-a, u periodu od aprila do septembra 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv nesrpskog civilnog stanovništva Vlasenice. Između ostalog, Višković je osuđen za dva silovanja.

Ročište na kojem će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH zakazano je za 3. septembar 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.