Sudija Golijan, protiv kojeg je Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu zbog prekršaja "nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti", ponovo nije pristupio na pripremno ročište, kao što to nije uradio ni u novembru 2021. i januaru ove godine. Rješenjem Disciplinske komisije je konstatovano da je tuženi uredno obaviješten te će se ročište voditi u njegovom odsustvu.

- Tuženi u svom odgovoru na tužbu ističe da se nalazi na bolovanju, da nije kriv i da predmet ovog postupka on nije ni trebao da sudi, jer se tada nalazio na bolovanju - kazala je predsjednica Disciplinske komisije Sanela Gorušanović-Butigan.

Disciplinska komisija je prihvatila materijalne dokaze UDT-a koji se odnose na tužbeni zahtjev. Tu su, između ostalog, optužnica Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, te rješenja Osnovnog suda u Vlasenici i Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, zapisnici sa glavnog pretresa, kao i saslušanje tužiteljice Marijane Vitomir.

S druge strane, kao irelevantan je odbijen Golijanov prijedlog da se u svojstvu svjedoka sasluša advokat Dragiša Mihajlović, koji bi svjedočio na okolnost da se sudija nalazio na bolovanju i da predmet iz tužbe uopće nije trebao dobiti da sudi.

Saslušanju advokata Mihajlovića se protivio i Mirza Hadžiomerović, zamjenik glavne disciplinske tužiteljice, koji je kazao da je tuženi bio na bolovanju kad je predmetni spis vraćen zadnji put sa Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, ali da taj dio nije obuhvaćen disciplinskom tužbom.

Gorušanović-Butigan je navela kako su ispunjeni uvjeti da se tuženom poziv na glavnu raspravu dostavi putem oglasnih tabli VSTV-a i Suda u Vlasenici.

Na samom kraju ročišta je Hadžiomerović zatražio da se Golijanu izrekne novčana kazna zbog izražavanja u podnescima.

- Tokom ovog postupka je dostavio više podnesaka, a kap koja je prelila čašu jeste zadnji podnesak upućen meni, u kojem tužiteljicu Marijanu Vitomir, koja je predloženi svjedok UDT-a, naziva "nesposobnom" i "umobolnom", što je neprimjeren izraz - rekao je Hadžiomerović i dodao da su ispunjeni uvjeti da mu komisija zbog toga izrekne novčanu kaznu od 100 do 1.000 KM.

Komisija je odbila ovaj prijedlog i tuženom izrekla opomenu da u daljnjoj korespondenciji ne vrijeđa stranke u postupku, jer će se u protivnom poduzeti druge mjere.

Glavna rasprava u ovom postupku je zakazana za 16. mart, piše Birn.