open-navfaktor-logo
search
Buldožer politika
Šukalo: Za vladavine SNSD-a uništeni brojni simboli Banje Luke
Naknadno kajanje gradskih vlasti ne može Banjoj Luci vratiti srušeno, kino Kozaru, koje je bilo jedan od simbola Banje Luke, ali uprkos svemu ovaj slučaj ima i svoju pozitivnu stranu jer je pokazao da se odlučnom reakcijom javnosti može pobijediti buldožer politika SNSD-ovih tajkuna, rekao je Boris Šukalo, član Izvršnog odbora SDS-a Banja Luka.
22.09.2020. u 08:36
get url
text
get url
text

On kaže da su za vrijeme vladavine SNSD-a uništeni brojni simboli Banje Luke i da su gradske vlasti umjesto na strani građana, koji su ih pokušavali zaštiti, uvijek bile na strani onih koji su preko njih gazili bagerima.

- Dobro isprobani scenario se ponovio i u slučaju rušenja kina Kozara, ali ovog puta začinjen pokajničkim činom gradonačelnika Banje Luke - istakao je Šukalo.

On pita da li je kino Kozara moralo biti srušeno kako bi gradske vlasti progledale i shvatile da je planirana gradnja dvanaestospratnice na toj lokaciji u neskladu sa svim važećim propisima.

- Zbog čega je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić tako dugo ignorisao apele stanovnika okolnih zgrada koji su upozoravali da bi izgradnja tako velikog objekta na mjestu kina stvorila ogromne probleme stanarima i zašto se udostojio da ih sasluša tek kada su buldožeri odradili svoje - upitao je Šukalo.

Podsjetio je da su investitori kino uspjeli srušiti zahvaljujući izdatim dozvolama i rješenjima koje su dobili od Gradske uprave, ističući da oni rušenje nisu mogli izvesti bez znanja gradonačelnika koji se sada pravi naivan.

- Očigledno je da se gradonačelnik našao u nezahvalnoj poziciji rastrgnut između nezajažljivih apetita građevinske mafije i novopečenih bogataša, dok sa druge strane ima sve veći revolt građana koji su siti poniženja koja im ova vlast svakodnevno priređuje - kazao je Šukalo, dodajući da Radojičić sada pokušava da vadi kestenje iz vatre.

Šukalo je izrazio zadovoljstvo što je ovaj slučaj pokazao da je uprkos ogromnim naporima vlasti da uguši svaki vid otpora njihovoj samovolji, građanski aktivizam preživio u Banjoj Luci.

- Građani su izvojevali malu, ali, kako će vrijeme pokazati, veoma značajnu pobjedu - naglasio je Šukalo, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.