open-navfaktor-logo
search
Država pod sankcijama
Sušić digao sidro, Rahimić i još dva bh. fudbalera ostala u Rusiji
Elvir Rahimić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, sada saradnik Ivaylu Petevu na klupi Zmajeva, neće biti na martovskom reprezentativnom okupljanju.
23.03.2022. u 21:11
get url
text

Rahimić živi i radi u Moskvi, odakle je zbog brojnih sankcija izrečenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, skoro nemoguće u Evropu doći avionom. Nekadašnji veznjak radi u omladinskom pogonu CSKA, gdje je kao igrač ostavio zapažen trag.

Rahimić nije jedini sportista koji se trenutno nalazi u Rusiji.

Tamo su još Tuzlaci Darko Todorović i Renato Gojković.

Todorović je bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine pod ugovorom sa Salzburgom. U ljetnom prijelaznom roku prošle godine posuđen je u Akhmat Grozny, koji je ruski premijerligaš.

Radi se o klubu sa sjedištem u Čečeniji koji nosi ime po Akhmatu Kadirovu, nekadašnjem čečenskom vođi ubijenom 2004. godine. Njegov sin Ramazan Kadirov postao je njegov nasljednik i trenutno je odan Vladimiru Putinu, ruskom predsjedniku.

Za razliku od Darka Todorovića, Renato Gojković takmiči se u drugom rangu ruskog fudbala, gdje brani boje Orenburga. Bivši mladi reprezentativac BiH pokriva stopersku poziciju, a odigrao je 24 meča ove sezone i postigao dva pogotka.

Donedavno je u drugoj ruskoj ligi igrao i Tino-Sven Sušić. Nekadašnji Zmaj je u oktobru prošle godine nakon raskida saradnje sa Sarajevom prešao u Kuban iz Krasnodara. Prije nekoliko dana, kako je saopćeno iz kluba, sporazumno je raskinuo ugovor.

Sušić je u devet nastupa upisao dvije asistencije, a na terenu je proveo 259 minuta.

Međunarodna fudbalska federacija FIFA dozvolila je nedavno svim stranim fudbalerima u Rusiji da do 7. aprila napuste klubove, ako to žele. To pravo iskoristio je reprezentativac BiH Dennis Hadžikadunić koji je iz Rostova otišao u švedski Malme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.