open-navfaktor-logo
search
Međureligijsko vijeće
Sutra u Sarajevu zajednička molitva za sve žrtve rata u BiH
Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) najavilo je za utorak u Sarajevu zajedničku molitvu naše četiri tradicionalne religije, u sjećanje svim žrtvama proteklog rata u BiH, te potpisivanje novog ugovora s Američkom organizacijom za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.
03.02.2020. u 15:03
get url
text

Molitve će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo. Nakon zajedničke molitve Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRV BiH i Bonie Glick, zamjenica glavnog direktora USAID-a potpisat će novi ugovor između MRV BiH i USAID-a.

Tim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH. Potpisivanju ugovora prisustvovat će američki ambasador u našoj državi Eric Nelson, direktorica USAID/BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washintona, te brojni članovi religijskih zajednica i MRV BiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje nakon bilo kakvog negativnog događaja te jačanje međureligijskog dijaloga kao osnove za promicanje empatije i sprječavanja nasilja.

- Posljednjih godina MRV BiH prati i reagira na napade na vjerske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i groblja i napade na osobe koje su u vezi s njima.  Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRV BiH će, u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati suradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama - saopćeno je iz MRV BiH.

Susret će biti upriličen u prostorijama Jevrejske zajednice u utorak, 4. februara, u 10.30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.