Svjetski dan bubrega

Svake godine u BiH umre oko 400 pacijenata na dijalizi

Objavljeno: 12.03.2019. u 17:06

Nažalost, broj pacijenta koji se liječe dijalizom u stalnom je porastu

FOTO: ILUSTRACIJA

U Bosni i Hercegovini trenutno je oko 3.000 pacijenata na liječenju dijalizom, od toga u Federaciji BiH oko dvije hiljade.

Svake godine na dijalizama u BiH umre oko 400 pacijenata, od kojih su mnogi mogli biti transplantirani, ističu iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.                              

- Nažalost, broj pacijenta koji se liječe dijalizom u stalnom je porastu. Razlog tome je i naš način života. Tu, prije svega, mislimo na nedovoljnu tjelesnu aktivnost, ne zdravu prehranu, pušenje, ne kontrolirano uzimanje lijekova, nekontrola krvnog tlaka i šećera i neredovite godišnje kontrole krvne slike i urina. - navode u Udruženju.

Svjetski dan bubrega, 14. mart, ove godine udruženja bubrežnih bolesnika iz Federacije će obilježiti na više načina. Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB će tog dana na Gradskom trgu u Vitezu organizirati uličnu utrku za završne razrede osnovnih škola i za sve građane.

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih FBiH u saradnji s Donorskom mrežom u BiH , Udruženjem dijabetičara općine Vareš a pod pokroviteljstvom ove općine, 15. marta organiziraju javnu tribinu u Varešu o temi "Zdravlje bubrega svima svugdje".

Centralna manifestacija ove godine bit će održana na Medicinskom fakultetu u Mostaru pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Organizatori simpozija pod radnim nazivom "Transplantacija u BiH –Put prema Eurotransplantu" su Donorska mreža u BiH, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih FBiH, Medicinski fakultet i SKB Mostar.

Procjenjuje se da 850 miliona ljudi širom svijeta  ima bolesti bubrega zbog različitih uzroka. Hronične bolesti bubrega uzrokuju najmanje 2,4 miliona smrtnih slučajeva godišnje i sada su šesti najbrže rastući uzrok smrti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije