open-navfaktor-logo
search
Dan Grada
Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva: Dodijeljena priznanja i nagrade Grada Sarajeva
Danas, na Dan grada Sarajeva, u gradskoj Vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.
06.04.2022. u 19:17
get url
text

Pored gradskih vijećnika, na sjednicu su, između ostalih, pozvani predstavnici svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnici ambasada i drugih međunarodnih institucija u BiH, organizacije civilnog društva i boračke organizacije, bivši gradonačelnici te druge zvanice, kao i gosti iz prijateljskih i bratskih gradova.

Ademović je tom prilikom rekao kako je 6. april višeznačajan za Sarajevo, jer podsjeća na ratna stradanja grada i pobjede nad fašizmom, koji je suprotan tradicionalnom biću Sarajeva.

- Iz naše burne i teške povijesti Sarajevo je smoglo snage da ostane dostojanstven grad, grad nosilac poruke mira, uspravan pred zlom i orijentisan na budućnost. Danas se prisjećamo sugrađana i prijatelja Sarajeva koji više nisu među nama, čiji životi su obilježeni Sarajevom - rekao je Ademović.

Minutom šutnje odana je počast braniocima grada Sarajeva, civilnim žrtvama ratova i svima kojih se grad sjeća, a koji više nisu među nama.

Prema riječima Ademovića današnja svečanost je održana pod motom "Sarajevski mostovi- Otvorene ruke Sarajeva", a željelo se pokazati koliki značaj se pridaje Sarajevu kao otvorenom gradu i kolika je opredijeljenost k tome da Miljacku sa njenim mostovima učine prostorom susreta i druženja gdje se razmjenjuju ideje za budućnost.

Istakao je kako su sarajevski mostovi tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Sarajeva te se osvrnuo na značaj sarajevskih mostova, kako kroz historiju tako i danas.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić govorila je o značaju 6. aprila i borbi protiv fašizma koja se u Sarajevu odvijala prije 77 godina.

Smatra kako se ne smije zaboraviti borba za slobodu.

- Čuvajmo zato, ljubomorno čuvajmo svoju vječnu vatru slobode, svoje sjećanje na one koji su svoj život dali da bismo mi danas slobodno živjeli. Tu slobodu nisu nam oduzeli ni godinama kasnije, nisu je ubili čak ni neki novi fašisti sa pola miliona granata koje su pale na ovaj grad od 1992. do 1995. godine - rekla je Karić.

Dodala je kako je neobično Sarajevo.

- Ovo je grad koji je zbog svoje neopisive dobrote i šarma neodoljiv. Grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili se u njega ludo zaljube ili im Sarajevo od svoje neobjašnjive dobroćudnosti postane opsesija do nivoa nezamislive mržnje jer samim svojim postojanjem mrsi koncepte koji pojedini imaju u svojim umovima. Oni koji ne vole Sarajevo su pokušali ovaj grad nebrojeno puta uništiti, ali nikada nisu uspjeli. Dobroćudnost im se učinila kao slabost, pa su na Sarajevo nasrtali, ali su uvijek, baš uvijek bivali poraženi - rekla je Karić.

Dodala je kako da bi se to shvatilo treba znati da su ovaj grad i njegov duh nepokorivi.

Nakon obraćanja dodijeljena su priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

VEZANI TEKST - Huso je danas iz nabujale Bosne izvukao djevojčicu: "Bila je to Božija volja, gledao sam nju i vidio svoju kćerku"

Građani Sarajeva nagradu "Graham Bamford", dodijelili su Džebrailu Šišiću, medicinskom tehničaru Hitne pomoći koji je preminuo od posljedica koronavirusom.

Nagrada "Graham Bamford" dodijeljena je i komandantu sarajevske jedinice Igman 55 Nerminu-Beli Sukiću, posthumno.

Nagrada je dodijeljena i Husi Sinanoviću koji je krajem 2021. godine, uprkos tome što nije znao plivati ušao u hladnu rijeku i od sigurne smrti spasio djevojčicu.

Dobitnice Nagrade "Graham Bamford" su i medicinska sestra Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Lejla Šopović i medicinska sestra Opće bolnice Sarajevo "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Amela Trbić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na ceremonijalnoj sjednici povodom Dana grada, posthumno je proglasilo počasnim građaninom Jordija Pujol Puentea, katalonskog fotoreportera ubijenog 1992. tokom opsade Sarajeva.

Počasni građanin Sarajeva je priznanje koje se dodjeljuje od 2000. godine, a uručuje se osobama koje su se istakle u razvoju grada. Priznanje mogu dobiti zaslužni građani u zemlji i inostranstvu, ali i strani državljani koji su doprinjeli razvoju i afirmaciji grada.

Pujol Puente je četvrti Katalonac kojem je dodijeljeno ovo priznanje.

Plaketa Grada Sarajeva dodijeljena je Fondaciji "Dogs Trust BiH".

Nagrada u oblasti arhitekture je dodijeljena Seadu Gološu, posthumno.

Plaketa Grada Sarajeva u oblasti sporta dodijeljena je atletičaru Islamu Đugumu.

Gradsko vijeće je odlučilo da su dobitnici "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2022. godini Privredno društvo za promet i usluge "Alternativa" d.o.o. Sarajevo – za doprinos u oblasti privrede, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Rifat Škrijelj – za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja i prim. dr. Željko Ler – za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Sjednica je obogaćena umjetničkim programom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.