Cilj je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavom regionu, za opšte dobro. Tako će Bosna i Hercegovina s kolegama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući razumijevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association - ITCA) zajedno krajem ove godine sa Indijskom Svemirskim Agencijom (ISRO) lansirati u svemir zajednički SESA satelit.

- Indijci su napravili veliki korak u lansiranju malih satelita. Od svojih 75 satelita poklonit će jedan našoj Asocijaciji. Dogovorili smo se da taj satelit koji su nam poklonili Indijci šalje istu poruku u svemir. Koja je to poruka tek ćemo se dogovoriti. Kada lansiramo svoj satelit tu poruku će moći čuti svi radio-amateri. Cilj nam je da postavimo i antene u cijeloj BiH, jer iznad naše zemlje imamo veliki promet satelita, pa će to moći koristiti svi u svijetu koji se bave radioamaterizmom. Krećemo sa poklonjenim malim satelitom, a vremenom ćemo napraviti i veće i nadamo se da će nam tada finasijski pomoći i državne institucije. Sada sve što radimo ulažemo svoj novac i nas vodi samo entuzijazam, jer radimo ono što volimo - kaže Anes Hadžiomerović, predsjednik Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju Mostar (CERIT).

Do sada su, ističu u SESA-i, sve države - članice radile samostalno. Shvatili su, ipak, da zajedno mogu mnogo više, da pojedinačna postignuća nisu dovoljno brza i da zajedno mogu da postignu i više i za mnogo kraće vrijeme, kako bi građani regiona što pre osjetili benefite saradnje i upotrebe svemirske tehnologije.

- Ponosani smo na izvrsnu saradnju sa Sanelom Babićem, koji je pokazao nesebičnu želju da pomogne tim iz BiH sa svojim znanjem i iskustvom, inače raketnim naučnikom iz USA koji je zaposlen u United Launch Alliance (ULA). Oni za NASA-u lansiraju rakete. Također, Sanel je prošle godine pomogao prvake na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover&Recover sa 3in1 - 3D printerom, laserskim graverom i CNC glodalicom – ističe Anes Hadžiomerović.

Sa srbijanske strane, najvažniji projekat je vezan za satelitsko nadgledanje površinskih voda u svijetu i strateško partnerstvo s Indijom (ISRO) i Rusijom (Roskosmos), dok Hrvatska organizacija ima blisku saradnju s evropskom svemirskom agencijom (ESA), kao i s Kineskom nacinalnom svemirskom administracijom (CNSA). Crnogorska organizacija sarađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. Makedonska NAVIA visoko rangirana u razvoju tehnologije za dronove. 

U oktobru 2022. godine, najavljuje Hadžiomerović, mladi naučnici će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Švicarskoj na takmičenju u kojem će učestvovati 180 zemalja. Ekipu će sačinjavati osam članova i svi su srednjoškolci i nadaju se da će skupiti novac za to takmičenje, a trebat će prikupiti najmanje 20 hiljada maraka

- Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje. CERIT će krenuti sa razvojem CanSat projekta, tj. raketni program sa inostranim partnerima - sistem obučavanja učenika i studenata osnovama raketnog modelovanja i izrade malih satelita. Oni će da uče kako da sklapaju mini satelite (CanSat), kako da ih opremaju svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansiraju ih na nekoliko stotina metara i očitavaju telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom – pojašnjava Hadžiomerović.

S obzirom da je ovo STEM program, njegovo izučavanje direktno utiče na usmjeravanje učenika i studenata na oblasti koje su od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj svake zemlje. 

- U toku je postavljanje zemaljskih stanica (antena) širom država bivše Jugoslavije, namjenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekat trebalo bi da se okonča krajem 2022. godine i to je uvjet za treću i najveću aktivnost – slanje zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom. Ove antene nisu za jednokratnu upotrebu, one će komunicirati i s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Na ovaj način region će konačno biti pokriven antenama, a zemaljske stanice bit će stavljene na raspolaganje i drugim zemljama na planeti, jer naš prostor ima sjajnu poziciju u odnosu na prelet satelita – kaže Hadžiomerović.