Brojni svjetski mediji oprostili su se od legendarnog fudbalskog trenera.

Francuski Le Figaro podsjeća da je legendarni trener svoj pečat na fudbalskoj mapi ostavio u Francuskoj 1998.

- Legendarni trener Miroslav Blažević koji je osvojio bronzanu medalju na SP-u 1998. preminuo je uoči svog 88. rođendana - piše francuski list.

VEZANI TEKST - Emotivni oproštaj: Dres Dinama, lampion, kafa, cedevita i fotografija Ćire Blaževića

 - Blažević je bio poznat po svojoj sposobnosti motiviranja, bio je čovjek koji je mogao kompletno promijeniti mentalitet klubova u kratkom roku - piše Le Figaro.

O Ćiri se oglasio i britanski The Sun i to naslovom "PLAMEN SLAVE Miroslav Blažević preminuo je s 87 godina".

- Kao selektor je postao poznat i izgradio ime. Vodio je Hrvatsku do četvrtfinala Europskog prvenstva 996., a njegov najveći trenutak odvio se dvije godine kasnije kada je osigurao bronzu u Francuskoj. Osim toga imao je i dugotrajnu klupsku karijeru koja je trajala od 1968. do 2015. godine - dodaje The Sun.

- Njegova prva velika titula bila je ona prvaka Jugoslavije koju je osvojio sa zagrebačkim Dinamom 1982. godine, što ga je učinilo vrlo popularnim - izdvaja L'Equipe.

- Bio je poseban čovjek koji je napravio posebne stvari u fudbalu. Bila je privilegija upoznati ga kada smo jurili Zagrebom na njegovom skuteru, zastali na espresso, tanku cigaretu i lekciju o fudbalu, svemiru i svemu. RIP majstore - napisala je Amy Lawrence, novinarka The Athletica.