U Memorijalnom centru u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci osam žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima "zaštićene zone UN-a" u Srebrenici.

Posmrtni ostaci će iz prostorija JKP "Gradska groblja" Visoko 9. jula biti prevezeni u Potočare.

Kenan Karavdić, direktor JKP "Gradska groblja" Visoko, podsjetio je da ovo preduzeće od 2003. godine učestvuje u organizaciji, ekshumacijama, identifikacijama i ukopu stradalih Srebreničana u genocidu 1995. godine. 

- Zbog pandemije ovo je najmanji broj tijela koja će se ove godine na 25. godišnjicu, ukopati u Potočarima. Radi se o osam tijela stradalih Srebrebničana, mada je identifikovano 13. Međutim, zbog porodica koje nisu dale saglasnost ili nisu mogle doći iz inostranstva na ispraćaj, sve je svedeno na osam tijela koja će biti ukopana ove godine. Tabuti su spremni, vrlo brzo će krenuti iskop mezara na licu mjesta u Potočarima - rekao je Karavdić.

Kako je kazao, kolona će, kao i svake godine, krenuti iz Visokog 9. jula u 10 sati. 

- Tu će biti skromni ispraćaj, u skladu s preporukama kriznog štaba. Trasa kolone će biti ista kao i prethodnih godina. Kreće iz Visokog, zatim se kratko zadržava u Ilijašu, nakon toga u Vogošći. Ispred zgrade Predsjedništva BiH bi trebala biti oko 12 sati. Zatim, kratko zadržavanje kod spomenika Ubijene djece Sarajeva, kod Markala pa preko Sokoca, Romanije i Vlasenice ide prema Potočarima - dodao je Karavdić.