open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Tegeltija: Red je da novi direktor UIO-a bude Srbin, imenovanje direktora OSA-e u naredne dvije sedmice
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je za Srnu, govoreći o imenovanjima kadrova u državnim institucijama, da je otvoren proces imenovanja direktora i zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.
29.08.2020. u 12:53
get url
text

- Nadam se da ćemo u toku naredne sedmice imati nekoliko sastanaka vezanih za proces imenovanja i da ćemo u naredne dvije sedmice na sjednici Vijećaa ministara imati prijedlog za imenovanje direktora OSA-e i njegovog zamjenika - rekao je Tegeltija.

Kad je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Tegeltija je istakao da tu postoji apsolutno neslaganje, te da su interes za tu poziciju iskazali i Bošnjaci i Hrvati, ali i Srbi.

- Stanovišta sam da je, prema svim dogovorima koji su postojali kada su imenovani prvi i drugi direktor UIO, red da novi direktor bude iz reda srpskog naroda - poručio je Tegeltija.

On je naglasio da je put BiH ka EU jedno od pitanja o kojem postoji visok stepen konsenzusa u BiH, ali da oko brzine kretanja na tom putu postoje različita mišljenja i otvorena pitanja.

- U tom procesu mi nismo sami, postoji partner, a to je EU. Lično mislim da su pred BiH, u ovih 14 prioriteta, postavljeni previsoki kriterijumi, koji nikada ni za jednu zemlju nisu postavljeni u tako ranoj fazi, kada BiH još nije dobila ni status kandidata - Kazao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.