Tegeltija je naglasio da je u kontekstu saniranja posljedica pandemije neophodno spriječiti humanitarnu i zdravstvenu krizu te omogućiti privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije.

Ovom prilikom, Tegeltija je upoznao ambasadora Koca da je u toku izrada programa novog investicionog ciklusa i rasterećenja privrede za period 2021 - 2022. godine, kao i programa zaštite domaće privrede, te istakao da je otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Banjoj Luci veoma značajan korak za daljnje unapređenje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Republiku Tursku, istakavši da očekuje povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu. Tegeltija je rekao da BiH može ponuditi kvalitetne proizvode u proširenom obimu, te ukazao da bi na ovaj način bili značajno unapređeni ekonomski odnosi dvije zemlje.

Izrazio je nadu da će novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje dodatno unaprijediti ekonomske odnose i biti na obostranu korist, naglasivši da je potrebno završiti procedure u vezi sa stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Turske dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, transporta i infrastrukture, saopćilo je Vijeće ministara BiH.