Nakon zvaničnog otvaranja Konferencije i pozdravnih riječi predsjednika EBRD-a Suma Chakrabartija i Andreja Plenkovića,  premijera Republike Hrvatske koja predsjedava Evropskom unijom, održana je i sjednica na kojoj su učestvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te premijeri i ministri zemalja zapadnog Balkana.

Na marginama Konferencije Tegeltija se sastao sa predsjednikom EBRD-a Chakrabartijem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te regionalnim projektima i inicijativama.

Ovom prilikom Tegeltija je istakao da je novi saziv Vijeća ministara u potpunosti opredijeljen da, u skladu sa svojim nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta nastavi predano da radi na evropskim integracijama i reformskim procesima usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika, privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave, te privlačenje domaćih i stranih investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Na sastanku je razgovarano i o investicionim planovima za naredni period, sa posebnim fokusom na intenziviranje saradnje u pružanju podrške inicijativi za ojačavanje investicione klime u BiH. Tegeltija je razgovarao danas u Londonu, na marginama Investicione konferencije EBRD-a o Zapadnom Balkanu, sa parlamentarnom državnom podsekretarkom Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Wendy Morton, saopćilo je Vijeće ministara BiH.