U Tuzli je danas u povodu 21. decembra, Dana rudara  upriličena svečana sjednica na kojoj su se obratili predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH.

- Najvažnije je nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uglja. Neophodni su nam investicioni projekti koji će obezbijediti adekvatnu opremu za izvođenje rudarskih radova. Ono oko čega se nikako ne možemo sporazumjeti s nadređenima je minimalna neto satnica sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70 - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić.

Husić upozorava da, ukoliko bude potrebno, rudari su spremni i na generalni štrajk.

- Ako analiziramo obim investicionih projekata najbolje stanje je u Rudniku mrkog uglja u Kaknju. Odlično je stanje u rudniku Gračanica u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Najteže stanje je u rudniku Abid Lolić u Biloj kod Travnika. Također, nimalo lagano niti jednostavno stanje nije u rudniku Zenica, a veoma je kompleksno stanje u najvećem rudniku u Federaciji BiH, rudniku Kreka gdje imamo poražavajuće nizak procenat investicionih projekata - istaknuo je Husić.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja Kreka Zuhdija Tokić kaže da su rudari veoma ugroženi.

- Prosječna plaća u rudnicima Kreka gdje ja radim je 1.024 KM, a najmanja plaća je 535 KM. To vam sve govori o položaju rudara. Nama se sada prigovara zato što tražimo da naša satnica bude 2,70 KM. Molim vas otiđite u naše rudnike i vidite kakvi su uslovi rada – kaže Tokić.

Dan rudara u Federaciji BiH se obilježava 21. decembra, a rudnici od kojih ovisi industrija te proizvodnja električne energije u BiH u sve su težem stanju, kao i položaj rudara.