open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Tjelovježba smanjuje rizik od sedam vrsta raka
Ispitanici su u sklopu tih istraživanja odgovarali na pitanja o svojoj tjelesnoj aktivnosti, a nakon deset godina je provjereno je li im dijagnosticiran jedan od 15 vrsta raka
29.12.2019. u 10:19
get url
text

Ako tražite razlog da u novoj godini više vježbate, evo ga: tjelovježba može smanjiti rizik od raka.

U istraživanju koje je objavljeno u Journal of Clinical Oncology, naučnici su otkrili da se tjelovježba povezuje sa smanjenim rizikom od sedam vrsta raka. To uključuje rak debelog crijeva, dojke, bubrega, mijeloma i jetre, kao i non-Hodgkinovog limfoma i rak endometrija.

Istraživanje su proveli Američka fondacija za rak, Nacionalni institut za rak i Harvard T.H. Chan škola javnog zdravstva. Proučili su podatke iz devet različitih ispitivanja koja su obuhvatila 750 hiljada odraslih osoba u SAD-u, Australiji i Europi. Ispitanici su u sklopu tih istraživanja odgovarali na pitanja o svojoj tjelesnoj aktivnosti, a nakon deset godina je provjereno je li im dijagnosticiran jedan od 15 vrsta raka.

Tako su otkrili da je kod ispitanika koji su vježbali 2,5 do 5 sati sedmično umjerenog intenziteta ili do 2,5 sata visokog intenziteta, imali manji rizik od razvoja raka.

Kod muškaraca je do 14 posto smanjena vjerovatnoća za razvoj raka debelog crijeva, a kod žena je šansa za dijagnosticiranje raka dojke bila do deset posto manja. Žene su imale i do 18 posto manju vjerojatnoću od razvoja non-Hodgkinovog limfoma i raka endometrija, prenosi NBC News.

- Ovo sugerira da bi tjelesna aktivnost trebala biti preporuka za prevenciju karcinoma - navode naučnici u zaključku, ali priznaju da postoje i drugi faktori koji mogu doprinijeti smanjenom riziku od raka. Na primjer, ljudi koji vježbaju često slijede i neke druge navike koje su poželjne kao što su nepušenje, apstinencija od alkohola i slično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.