S obzirom na to da Budžet nije usvojen ministar Suad Mustajbašić danas je najavio da će Odluka o privremenom finasiranju TK za prva tri mjeseca naredne godine biti vrlo brzo upućena Vladi TK na usvajanje.

Po toj odluci, nema načina da se za oko 5.500 bivših boraca mlađih od 57 godina isplaćuje egzistencijalna naknada jer ona nije postojala u prva tri mjeseca 2020. godine, pa se samim tim ne može finansirati početkom naredne.

- Želimo iskazati nezadovoljstvo zbog neozbiljnosti političkih subjekata i zastupnicima u Skupštini TK. Za Koordinaciju boraca krajnji rok za usvajanje Budžeta TK za 2021. je 15. januar. Sve možemo tolerirati, ali ukoliko se desi da Budžet do tada ne bude usvojen, pozvat ćemo 10.000 ljudi, ne zanima nas ni vlada ni opozicija - rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK.

On tvrdi da su bez usvajanja Budžeta upitna primanja 10.000 korisnika, koji pripadaju boračkim kategorijama.

- Pravo na egzistencijalnu naknadu tražilo je 5.500 pripadnika boračke populacije. U Budžetu TK za 2021. godinu imamo planirane sve obaveze prema borcima. Budžet za 2020. realizira se i tokom januara i ima još vremena da se usvoji jer će decembarska plaća biti oko 20. januara - kaže ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Ukoliko budemo imali privremeno finansiranje u prva tri mjeseca naredne godine, dodaje Mustajbašić, neće biti novca za egzistencijalnu naknadu borcima za koju je potrebno oko 900 hiljada KM mjesečno jer nemamo za to pravnog okvira.

- Ukoliko ne usvojimo odluku o privremenom finansiranju, prestaju isplate svega osim prema međunarodnim kreditorima, već od februara. Dakle, nema plaća, materijalnih troškova, nema rada škola, sitaucija koja nije za poželjeti i nadam se da nećemo doći dotle - zaključio je Mustajbašić.