open-navfaktor-logo
search
Skupština ga izabrala
To je ta nova vlast u Crnoj Gori: Na čelu Odbora za ljudska prava zastupnik koji negira genocid u Srebrenici
Skupština Crne Gore izabrala je Jovana Vučurovića za predsjednika Odbora za ljudska prava i pored optužbi opozicije da poslanik Demokratskog fronta ne može voditi odbor zbog nacionalističkih izjava.
17.12.2020. u 16:35
get url
text

Skupština je izabrala i predsjednike i članove ostalih skupštinskih odbora, glasovima 41 zastupnika vladajuće većine. Protiv prijedloga bilo je 20 zastupnika dok su četiri predstavnika opozicije bila uzdržana.

Najviše polemike tokom sjednice izazvali su prijedlozi da zastupnici Demokratskog fronta, Milan Knežević i Jovan Vučurović, budu predsjednici odbora za sigurnost i radnog tijela nadležnog za ljudska prava.

Zastupnik opozicionih Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da je imenovanje Vučurovića neprihvatljivo zbog njegovih izjava u kojima je negirao genocid u Srebrenici i učesnike crnogorskog patriotskog skupa nazivao nacistima.

- Osoba koja tek treba da uči o ljudskim pravima ne treba da bude na čelu Odbora za ljudska i manjinska prava. Osoba koja negira genocid u Srebrenici i koja građansku Crnu Goru naziva svetosavskom ne može da bude na čelu tog Odbora - kazao je Šehović.

Odgovarajući na kritike stranačkom kolegi, zastupnik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović ocijenio da niko iz tog političkog saveza ne opravdava zločin, ali da, kako je rekao, ne želi da prihvati političku kvalifikaciju zločina u Srebrenici koja se koristi u međunarodnom pravu zbog trenutne geopolitičke situacije.

- U Srebrenici se desio veliki zločin. Ubijeno je mnogo ljudi. I na drugim mjestima ubijeno je mnogo ljudi pa nijesu proglašeni za genocid. I Vučurović i ja osuđujemo zločin u Srebrenici, ali se ne slažemo da je to genocid - kazao je Radunović.

Vučurović je tokom ranijih skupštinskih zasjedanja kazao da se u Srebrenici nije desio genocid već zločin, što je izazvalo osudu zastupnika Bošnjačke stranke koji su upozorili da je nepriznavanje genocida, kako su rekli, još jedan vid genocida. Vučurovićevo imenovanje za predsjednika Odbora ranije su osudili i predstavnici Akcije za ljudska prava (HRA) i Građanske alijanse (GA) koji smatraju da se time poništava svrha tog skupštinskog tijela.

Zastupnici opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) negodovali su zbog izbora Milana Kneževića za predsjednika Odbora za odbranu i sigurnost, podsjećajući da je zastupnik Demokratskog fronta prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora zbog učestvovanja u pokušaju državnog udara u oktobru 2016. godine.

- Knežević je osuđen u prvostepenom postupku na pet godina za terorizam u pokušaju i zato ne možemo podržati njegovu kandidaturu. Treba poštovati presumpciju nevinosti, ali ne možemo prenebregnuti te činjenice. Protivimo se  i izboru Vučurovića zbog njegovih stavova o Srebrenici, manjinama i patriotskom skupu - kazao je šef zastupničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

Na čelo Ustavnog i Zakonodavnog odbora izabrani su Simonida Kordić i Marko Kovačević iz Demokratskog fronta, dok će predsjednik Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu bit će zastupnik Demokrata Momo Koprivica, a Miodrag Lekić iz Demosa predsjedavaće Odboru za međunarodne odnose.

Zastupnik DPS-a Branimir Gvozdenović vodit će Odbor za evropske integracije, a zastupnik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković Odbor za ekonomiju finansije i budžet. Božena Jelušić iz koalicije Crno na bijelo predsjedavaće Odboru za rodnu ravnopravnost, a Damir Šehović iz Socijaldemokrata Odboru za prosvjetu nauku, kultutu i sport. Odbor za turizam, ekologiju i prostorno planiranje predvodit će zastupnik Demokrata Dragan Krapović. Zastupnik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević predsjedavaće Odboru za zdravstvo, a Daliborka Pejović iz DPS biće predsjednica Odbora za antikorupciju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.