open-navfaktor-logo
search
Sapiranje grijeha
Tomašević brani Puljića: Ta izjava o Hitleru, nije kardinal tako rekao
Monsinjor Ivo Tomašević je stao u Puljićevu odbranu kazavši da je kardinal samo ukazao na potrebu donošenja pravednih zakona, te da Komšića nije uporedio sa Hitlerom
16.10.2018. u 22:32
get url
text

Nakon što je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio da se Hrvatima u BiH oduzimaju prava, te da je i Hitler na zakonit način došao na vlast, oglasio se glavni sekretar Biskupske konferencije BiH monsinjor Ivo Tomašević poručivši da Puljić zapravo nije nikada uporedio novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšić s bilo kojom historijskom osobom pa tako ni s Hitlerom.

Reakciju mons. Ive Tomaševića na komentare u medijima u vezi s dijelovima propovijedi koje je kardinal Puljić izrekao tokom Misnih slavlja u svetištu Majke Božje Bistričke i u Žepču prenosimo u cijelosti:

“Nakon telefonskog razgovora s kardinalom Puljićem, koji se ovih dana nalazi na službenom putu u inozemstvu, prenosim njegove riječi da je u spomenutim propovijedima govorio o zakonima kojima se legalizira nepravda i o potrebi mijenjanja takvih zakona, a pri tome nije usporedio nikoga s bilo kojom osobom iz povijesti koje je tom prilikom spomenuo.

Podsjećam da je kardinal Puljić u svojoj propovijedi u Mariji Bistrici najprije spomenuo da su Isusa razapeli po zakonu prema odlomku iz Evanđelja po Ivanu u kojem glavari svećenički i sluge odgovaraju rimskom upravitelju Pilatu, na njegovu primjedbu da na Isusu ne nalazi nikakve krivice: „Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti jer se pravio Sinom Božjim“ (Iv 19,7).

Kardinal Puljić podsjetio je i na brojne nepravedne presude nakon završetka Drugog svjetskog rata donesene na temelju zakona kada su osuđeni i mnogi nedužni ljudi, a velikom broju osoba i institucija oduzeta je imovina koja do danas nije vraćena. Između ostalog, spomenuo je i Hitlerov dolazak na vlast uz pomoć zakona te zapitao, donose li se zakoni zato „da čovjeka brane, njegovo dostojanstvo i njegova prava?“.

Kardinal Puljić nije uporedio nikoga s bilo kojom osobom iz historije nego samo ukazao na nužnost mijenjanja zakona kojima se legalizira nepravda bez obzira o kojem je zakonu riječ.

Kardinal Puljić nije uporedio nikoga s bilo kojom osobom iz historije koje je spomenuo bilo da je riječ o Isusu Kristu, koji je nevin osuđen na temelju tadašnjeg zakona, ili o onima koji su donosili zakone nakon 1945. godine ili o Adolfu Hitleru koji je donio takve zakone koji su mu omogućili apsolutnu vlast. Kardinal Puljić stavio je ponovno u središte potrebu donošenja zakona koji će biti takvi, kako je i sam rekao u propovijedi, „da čovjeka brane, njegovo dostojanstvo i njegova prava“, navodi se u saopćenju monsinjora Ive Tomaševića, koje je objavila Katolička tiskovna agencija u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.