open-navfaktor-logo
search
Porodice traže pravdu
Tomić: Nema dileme da se radi o teškom zločinu, ali politika se mora maći iz istrage u aferi "Kisik"
Advokat Duško Tomić koji zastupa nekoliko porodica iz entiteta Republika Srpska, koje tvrde da su njihovi članovi preminuli u bolnicama zbog toga što je u liječenju korišten tehnički umjesto medicinskog kisika, kazao je da u ovom slučaju nikakve dileme da se radi o teškom zločinu, ali da se politika mora maći iz ove istrage.
29.09.2021. u 13:15
get url
text

Prema Tomićevim riječima, od se prije tri dana čuo sa glavnom tužiteljicom za organizirani kriminal u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Ozrenkom Nešković.

- Tužiteljica je predložila da ja to sve napišem i donesem napismeno. Ja ne želim pismeno ostavljati tragove jer sam nekoliko puta izbjegao smrt zato što sam pisao ovdje, a oni davali mafijašima. Nikakve dileme nema da Tužilaštvo BiH sad ili nikad ima šansu da vrati ugled pred ovim narodom jer "nedozvoljeni" kisik je išao iz Hrvatske, iz Siska. Imaju prelaz preko granice iz firme koja nema dozvolu Hrvatske vlasti da prodaje kisik. Imaju sad šansu preko Interpola, SIPA-e, preko Tužilaštva ove zemlje, da vrate ugled, to jest da pohapse ove koji su tuđe živote prodali za šaku para – kazao je Tomić.

Međutim, dodao je kako je da "ovdje nema ni snage ni volje da se to radi".

- Gospođa Ozrenka Nešković je radni vijek provela u Bijeljini i ja joj ne vejrujem kao glavnom tužiocu za organizovani kriminal. Dok su takvi kadrovi, nema ovdje šanse. Oni se plaše. Firma koja je uvozila ovu sramotu, je na ime gospodina Stanislava Čađe, a ptice na grani znaju da je je stvarni vlasnik te firme Milorad Dodik. Zato sad on to brani na ovakav način – istakao je.

Tomić je kazao kako je nezamislivo da se član Predsjedništva BiH bavi gasom sa Stanislavom Čađom.

- On staje njemu u zaštitu umjesto da kaže "Bosno i Hercegovino, ja sam tu, primam platu. SIPA, država, svi će utvrditi istinu". Onda imamo državu, a ovako imamo lakrdiju. Ovo nije ni „d“ od države. Ozrenka Nešković ne može biti na čelu odjela za organizovani kriminal, jer ja tvrdim da je i u Bijeljini bila i sama u nekom kriminalu dok je tamo radila. Sada ona sa mnom ne želi komunikaciju osim telefonom i ima svoje razloge.

Tomić je katao i to kako mu se javlja sve više ljudi.

- Danas mi se javio otac djevojčice od šest mjeseci kojem je žena umrla na porođaju od korone, koji traži da se to razjasni. U Trebinju imam sina kojem su u nekoliko dana otac i majka umrli od kroone i ima mnogo sumnje. To treba da radi država BiH, a ne Duško Tomić. Ja ću raditi to kao advokat profesionalac. Bez pomoći ovih institucija to teško ide, ali i bez njih uradit ćemo to. Nemam nikakve dileme da se radi o teškom zločinu i da se politka mora maći iz ove istrage. Ali sa ovakvim tužiocima nema napretk – naglasio je advokat.

Prema njegovim riječima, tužba će biti podnesena, ali odna ide u parnični postupak za naknadu štete.

- Međutim, ovaj prethodni dio treba učiniti država, provesti istragu i utvrditi krivičnu odgovornost ovih lica da bismo se mi bavili naknadom štete. Bez toga mi nemamo nikakvih šansi uspjeti i zato ja ganjam tužilaštva i državu da odradi svoj posao. A šta ćemo ako država stoji iza ove mafije? Onda ćemo imati velike istrage i nikom ništa.

Tomić je dodao kako se iz tih razloga svi ovako ponašaju, kako tužilaštvo na nivu države, tako tužilaštava u okviru entiteta.

- Ne mogu jer su u rukama političkih moćnika. Možemo kazati da svi mucaju, šute i bježe od toga. Sutra ću ići u Banju Luku i vidjet ću šta tamo rade, jer ovdje ne rade ništa – zaključio je.  

Porodice preminulih od koronavirusa, koje zastupa advokat Tomić, ranije se podnijele tužbu protiv institucija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.