open-navfaktor-logo
search
Preporučujemo
Top pet knjiga koje trebate ponijeti sa sobom na godišnji odmor
Svaku preporučenu knjigu prati i kratki opis, koji će vam, vjerujemo, pomoći da odaberete najbolju za sebe
13.07.2019. u 17:45
get url
text
Odmorite se uz dobro štivo

Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora, a osim u more,  "uronite" i u dobru knjigu. Uz pomoć Ide Hamidović iz izdavačke kuće "Buybook" kreirali smo listu od pet hit knjiga bez kojih ove godine ne biste trebali ići na odmor.

Svaku preporučenu knjigu prati i kratki opis, koji će vam, vjerujemo, pomoći da odaberete najbolju za sebe. 

Alen Mešković: Šator za jednu osobu

Decembar 1994. Sedamnaestogodišnji Miki ostavlja roditelje i bježi iz izbjegličkog centra u Hrvatskoj prema obećanoj zemlji Švedskoj, u susret starijem bratu Neni. U Kopenhagenu ga zaustavlja danska policija, a određene okolnosti primoravaju da neko vrijeme ostane u gradiću Lundslevu u središtu Danske, u bosanskom izbjegličkom kampu. Dok oštra skandinavska zima neumoljivo traje, a u kampu izbijaju sukobi, Miki shvaća da mržnja i loš muzički ukus nemaju nacionalnost, te da će mu ravna, vjetrovita Danska možda biti i više od međustanice. Jednog dana, ugledavši plakat za muzički festival Roskilde, Miki dobija novu priliku za bijeg...

A. J. Finn: Žena na prozoru

Anna Fox živi sama – poput pustinjakinje u svom domu u New Yorku, ne usuđuje se izaći vani. Dane provodi ispijajući flaše vina, gledajući stare filmove, prisjećajući se sretnijih vremena… i špijunirajući komšije. A onda se u kuću prekoputa njene dosele Russellovi – otac, majka i sin tinejdžer. Savršena porodica. Ali kad Anna, jedne večeri kroz prozor vidi nešto što ne bi smjela, njen svijet se počinje raspadati a njene šokantne tajne isplivavati. Šta je stvarno a šta ne? Ko je u opasnosti a ko drži sve konce u rukama? U ovom đavolski uzbudljivom trileru, ništa nije onakvo kakvim se čini.


Michel Houellebecq: Serotonin

Florent-Claude Labrouste je inženjer u Ministarstvu poljoprivrede i u samonametnutoj je disfunkcionalnoj vezi sa ženom dosta mlađom od sebe. Kad otkrije njenu nevjeru, razočaran i nezadovoljan životom koji vodi, odlučuje napustiti Pariz i vratiti se u Normandiju. U pokrajini svoje mladosti prisjeća se izgubljenih ljubavi i sreće nastojeći pronaći svoje mjesto u svijetu koji mu više ne donosi nikakvu radost. Jedino olakšanje pronalazi u tableti – maloj, bijeloj, ovalnog oblika. Captorix je novi lijek, nedavno pušten u javnu upotrebu, a djeluje tako što pospješuje lučenje serotonina. I dok društveni nemiri oko njega rastu, a njegova se depresija produbljuje, Florent-Claude se okreće novom lijeku s nadom da će pronaći nešto za šta vrijedi živjeti.


Lana Bastašić: Uhvati zeca

"Uhvati zeca" priča je o prijateljstvu dvije mlade žene, priča o njihovom sazrijevanju u izrazito patrijarhalnom i konzervativnom društvu tokom mračnih devedesetih, te nešto manje mračnijim dvijehiljaditim. Knjiga lane Bastašić je i feministička proza u kojoj opisi seksa nemaju nikakvu romantiku, jer je seksualno sazrijevanje opisano onako kako je ono jedino i moglo biti u našem društvu, koje je susprezalo svoju seksualnu energiju. A opisano je kao mučan proces upoznavanja svoga tijela koji nije lišen poetske začudnosti. Dešava se to u sceni kada dvije glavne junakinje, Sara i Lejla, nakon dogovorenog prvog seksa u životu, sa nebitnim partnerima, odlaze kupiti zeca na pijacu kako bi se gorčina bolnog iskustva zamijenila nečim dječije naivnim i lijepim.

Jo Nesbø: Macbeth

On je najbolji policajac kojeg imaju. Kad se zapljena droge pretvori u krvoproliće, inspektor Macbeth i njegov tim moraju počistiti nered. Ali i bivši ovisnik problematične prošlosti. Za svoj uspjeh je nagrađen. Vlast. Novac. Poštovanje. Sve mu je nadohvat ruke. Međutim, čovjek poput njega ne može stići do vrha. Progonjen halucinacijama i paranojom, Macbeth se počinje raspadati. Uvjeren je da neće dobiti ono što mu s pravom pripada. Ukoliko ne okrvavi ruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.