Zločin se dogodio u nedjelju u ranim jutarnjim satima u naselju Zalog na području Celja. Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazao Milan Vogrinec, načelnik  odjela kriminalističke policije u Celju, po do sada prikupljenim informacijama, 36-godišnjak, koji inače nije živio s roditeljima, prespavao je u roditeljskoj kući noć prije ubistva.

U jutarnjim je satima nožem usmrtio majku i teško ranio oca, koji je prevezen u bolnicu i trenutno je u stabilnom stanju.

Počinilac je nakon napada na roditelje pobjegao iz kuće, ali ga je policija otkrila u blizini i nije pružao otpor prilikom hapšenja.
Policija je objavila da je sin policiji bio poznat i prijavljivan zbog zloupotrebe droga i nasilja, no da ranije nije prijavljivan zbog porodičnog nasilja. Motiv za njegov čin još nije poznat i policija nastavlja s istragom.

Počinilac zločina liječio se od ovisnosti o drogama u zemlji i inozemstvu, a neki mediji navode kako se malo prije zločina bio vratio iz jedne komune. Pandemija koronavirusa i dugotrajna izolacija u porodicama uzrokovala je porast slučajeva nasilja, a slovenska policija je objavila da je krivičnih djela koji se kvalificiraju kao porodično nasilje  u 2020. godini bilo za deset posto više nego prethodne godine. Između ostalog bilo je i znatno više teških slučajeva porodičnog nasilja, kao što su ubistva i samoubistva u porodici, prenosi Hina.