open-navfaktor-logo
search
Ne postoje prepreke
Traže odgovor: Hoće li Vlada ZDK uplatiti Čelikov dug od 240.000 KM?
Nogometni klub Čelik danas je Vladi Zeničko-dobojskog kantona uputio zahtjev za dostavljanje službenog stava Vlade na inicijativu koja je podnesena 30. septembra 2020.godine.
22.10.2020. u 15:29
get url
text

Klub sa Bilinog polja, želi odgovor na pitanje da li će Vlada ZDK iz budžeta uplatiti iznos od 240 hiljada KM na račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

- Obraćamo vam se sa zahtjevom za dostavljanje službenog stava Vlade Ze-Do Kantona glede inicijative koja je podnešena 30. septembra 2020. godine na sjednici Skupštine ZDK od zastupnika Skupštine Isaka Rame, a koja se odnosi na NK Čelik Zenica.

Naime, u skladu s jednim od osnovnih ciljeva aktualnog Upravnog odbora NK Čelik, uputili smo se u iznalaženje modaliteta za saniranje dugovanja koja naš klub ima prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Nakon obavljenog sastanka sa službenicima UIO, zaključeno je da ne postoji prepreka za potpisivanje reprograma s tom institucijom ili izvršavanje jednokratne uplate cijelog iznosa duga od strane trećeg fizičkog ili pravnog lica.

Ohrabreni navedenom činjenicom, obavili smo sastanke sa ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnelom Isakom, skupštinskim zastupnikom Jasminom Duvnjakom, te bivšim premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem kojima smo prezentovali ideju obnavljanja partnerskih odnosa između NK Čelik Zenica i ZDK koja godinama ne postoji, s ciljem da se, kao vid pomoći prema najvećem sportskom klubu u Kantonu, iz budžeta ZDK uplate sredstva na račun UIO na ime ukupnih dugovanja NK Čelik Zenica u iznosu od 240.345,60 KM.

Sastanci su rezultirali spomenutom inicijativom za koju smo, putem medija, saznali da je prihvaćena od strane zastupnika u Skupštini ZDK. Također, dobili smo informaciju da će se o navedenoj inicijativi raspravljati na sjednici Vlade ZDK, međutim do danas nemamo informaciju o odluci Vlade, stoga vas molimo za službeni stav glede same inicijative.

Podsjećamo, ukoliko postoji politička volja, ne postoje administrativno-pravne prepreke za uplatu sredstava s računa ZDK na račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodatno, želimo naglasiti da su rješavanja nagomilanih dugovanja prioritet za stabilizaciju kluba kojim upravljamo, a da prioritet pri naplati imaju porezne institucije.

S druge strane, klub je u završnoj fazi postizanja sporazuma o reprogramu dugovanja s Poreznom upravom FBiH koja će se prema odluci Gradskog vijeća isplaćivati iz budžeta Grada Zenice, te stoga ističemo da bi pomoć koju očekujemo od ZDK bila neophodna za nastavak procesa stabilizacije NK Čelik Zenica.

S nadom u pozitivan odgovor, srdačno vas pozdravljamo - piše u pismu NK Čelik, koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora Denis Mušović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.