- Trenutna aktivnost virusa je relativno niska što se očituje u broju prijavljenih oboljenja i ne odstupa od broja u proteklim sezonama. To znači da trenutno nema razloga za proglašenje epidemije u Kantonu Sarajevo - kazala je Feni epidemiologinja Zavoda Aida Pitić.

Povećanje broja oboljelih od gripe i drugih respiratornih oboljenja očekuje se s nastupanjem hladnijeg vremena, kad virusi pokazuju pojačanu aktivnost.

Podsjeća da je gripa jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Razlog je prenošenje virusa putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem, ali i ruku i predmeta kontaminiranih virusom gripe.

Sezona respiratornih infekcija i gripe počinje 40. sedmice kalendarske godine i traje do 20. sedmice naredne godine.

Epidemiologinja Pitić kaže da su najviše ugroženi stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s hroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija - upale pluća, miokarditis (upala srčanog mišića) i encefalitis (upala mozga).

Stoga se, naglašava ona, svake godine (pred sezonu respiratornih infekcija i gripe) rizičnim skupinama preporučuje vakcinacija.

- Trenutno u ZZJZKS posjedujemo mali broj vakcina protiv sezonske gripe, koje su dostupne građanstvu - naglasila je.

U rizične skupine spadaju i zdravstveni djelatnici te ostali koji sudjeluju u njezi bolesnika, kao i osobe smještene i zaposlene u gerijatrijskim centrima i centrima socijalne zaštite, pripadnici MUP-a, radnici u javnom gradskom prijevozu, kao i svi ostali koji žele smanjiti rizik od bolesti.