open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Trgovci 1. maja izlaze na proteste i pitaju vlasti: Kada smo mi na redu?
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) obilježit će 1. maj, Međunarodni praznik rada, protestnim urankom kojim trgovci, frustrirani činjenicom da je politička scena u BiH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti.
24.04.2023. u 08:35
get url
text
get url
text

STBiH tim povodom poziva trgovce, ali i sve one koji su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice, da im se pridruže na protestu pod nazivom "Kada smo mi na redu?" koji će početi ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u 8.30 sati u ponedjeljak, 1. maja.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBiH je skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BiH ponovo za posljedicu ima stagnaciju, ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

Nakon što se okupe ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državni nivo vlasti koji se uopće ne bavi radničkim pravima, što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh. entitetima, STBiH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje će također ostaviti svoje poruke, ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti.

STBiH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBiH zahtijeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

- Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad, kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koje osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci "važnijih ciljeva" od njihove egzistencije, trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju, ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BiH - poručuju iz STBiH.

STBiH će i nizom drugih događaja obilježiti ovaj Međunarodni praznik rada, a sve trgovce, ali i sve građane poziva da im se pridruže u ponedeljak, 1. maja, u 8.30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, saopćio je Sindikat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.