open-navfaktor-logo
search
Neriješen slučaj
Tri godine od brutalne likvidacije sarajevskih policajaca: Ko je ubio Adisa i Davora?
Pune tri godine prošle su od ubistva dvojice sarajevskih policajaca na Alipašinom Polju, a za njihovo ubistvo još niko nije odgovarao.
25.10.2021. u 17:23
get url
text
get url
text

Adis Šehović i Davor Vujinović, 26. oktobra 2018. u ranim jutarnjim satima, izrešetani su iz automatskog oružja. Adis je preminuo na mjestu, dok je Davor usljed teških povreda preminuo nekoliko sati kasnije u sarajevskom Kliničkom cntru.

Prema zvaničnim informacijama, na njih je otvorena vatra kada su zatekli nepoznate osobe u pokušaju krađe automobila.

Tri godine kasnije, nakon više desetaka privedenih, ispitanih, poligrafisanih, pritvaranih.... od ubicani traga ni glasa. Baš kao ni od vozila i oružja koje je korišteno u ubistvu.

"Priroitet u radu"

- Rasvjetljavanje ubistva policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića prioritet je u radu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Međutim, s obzirom na to da se radi o kompleksnoj istrazi, saopćavanje bilo kakvih informacija moglo bi ugroziti istragu - kažu iz Tužilaštva KS, koje provodi istragu ovog slučaja.

Prema onome što je od samog početka pa do danas izvjesno, svi putevi vode u Istočno Sarajevo, odakle je kobne noći došao crni "seat leon" iz kojeg je ispaljen rafal u pravcu policajaca, i gdje se isti automobil uputio nakon ubistva. Negdje kod Sokoca izgubio mu se svaki trag.

Istragom je utvrđeno da je to vozilo ukradeno ranije na Alipašinom Polju, kao i da je korišteno prilikom krađe "audija" u naselju Ciglane.

Tokom istrage priveden je veliki broj pripadnika takozvane automafije iz Istočnog Sarajeva, kao i svi koji su na bilo koji način povezani sa njima.

Srećko Trifković, Miloš Obradov, Stefan Samardžija, Nedeljko Lizdek..., te još neke osobe koje su hapšene i pritvarane zbog moguće povezanosti sa ovim slučajem, nakon što su određeno vrijeme proveli u pritvoru, zbog izostanka tužilačke odluke, pušteni su na slobodu.

U javnost su u prvim mjesecima nakon ubistva povremeno "curili" pojedini detalji i informacije o mogućim počiniocima, ali ništa od onoga što se moglo čuti nije i zvanično potvrđeno. Istragu uveliko otežava to što vozilo za koje je utvrđeno da je korišteno tokom ubistva policajaca još nije pronađeno, kao ni oružje kojim je počinjeno ovo teško ubistvo.

FOTO: Muhidin Živojević

Od samog početka istragu otežava i postojanje određenih međusobno suprotstavljenih klanova automafijaša, koji su pokušavali krivicu prebaciti sa jednih na druge.

Posljednja osoba koja se spominjala kao neko ko bi potencijalno mogao znati ko je ubio policajce je Darko Elez. On je već dva puta, nakon što je izručen iz Srbije u BiH, saslušavan u Tužilaštvu KS, između ostalog, i o ovom slučaju.

Za razliku od Elezovog ranijeg advokata Duška Tomića, koji je neposredno pred njegovo izručenje Bosni i Hercegovini govorio kako je "spreman na svaki vid saradnje i spreman otkriti ko su ubice sarajevskih policajaca", njegov sadašnji advokat Senad Kreho prilikom njegovog drugog dovođenja u Tužilaštvo KS u julu ove godine je kazao kako "oni hoće od njega da naprave svjedoka, iako je rekao da ne zna ništa o tome".

- Da on išta o tome zna, Čampara (Dubravko, državni tužilac koji vodi istragu protiv Eleza za organizirani kriminal, op. a.), on i ja bismo to mogli lako dogovoriti. Tražili bismo da mu se da zaštita i on bi svjedočio o tome. Međutim, on je odmah u startu rekao da neće lagati, da ne zna ništa o tom slučaju, radi se o nekim "rekla-kazala" pričama - kazao je tada Kreho za Faktor.

Zvanična informacija od koje se za ove tri godine nije odstupilo je da su Adis i Davor patrolirajući Alipašinim Poljem, u Geteovoj ulici zatekli i iznenadili kradljivce dok su pokušavali ukrasti parkirani "golf" i odmah zapucali na njih.

Ispitano blizu 300 osoba

Pronalazak samo jedne čahure i generalno mali broj dokaza na samom mjestu zločina potaknulo je teoriju da se u ovom slučaju radilo o profesionalnim ubicama, koji znaju ukloniti tragove iza sebe. Nasuprot toj teoriji je ona da su u ovom slučaju izvršioci bili početnici, kradljivci vozila mlađe životne dobi, koji su pucali iz straha.

MUP KS i Tužilaštvo KS u jednoj od zajedničkih izjava saopćili su da je zbog ovog ubistva pod istragom bilo više osoba, te da su sarađivali i sa SIPA-om, MUP-om RS-a te FUP-om, kao i OSA-om u razmjeni podataka. Poduzeto je više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja, te saslušano i ispitano blizu 300 osoba.

Naređena su brojna vještačenja, izuzeto je oko 100 videonadzora i poligrafski testirano 39 osoba. Upućeno je, kako su naveli, i više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, te ostvarena saradnja sa osam država.

I pored svega toga, ubice Adisa i Davora i dalje izmiču pravdi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.