U okviru 16. međunarodnog sajma EKOBIS, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović potpisali su danas u Bihaću dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu.

Projekt realizira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Svjetske banke.

 Dedić je naglasio kako je kao jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao ministar, bilo pronalaženje sistemskih rješenja problema poljoprivrednika.

- U tom smislu, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede. Projekt se uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i Bihać i Sanski Most. Cilj projekta jeste da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane - kazao je ministar.

Po njegovim riječima, ovim projektom rješava se sve učestaliji problem suša.

- Djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Istina je da se radi o velikim investicijama, ali su koristi i prednosti dugoročne. Jer, ne samo da ćemo spriječiti posljedice suša, koje su sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi, povećava se stepen korištenja zemljišta, znatno se poboljšava kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve - istakao je.

Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot–Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu. Vrijednost ovog projekta na području ove dvije općine iznosi skoro tri miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.