Šemsudin Dedić

Tri miliona KM za projekte navodnjavanja u Bihaću i Sanskom Mostu

Objavljeno: 13.09.2018. u 15:59

Ministar je naglasio kako je kao jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao preuzimanjem ove funkcije, bilo pronalaženje sistemskih rješenja problema poljoprivrednika

Povećat će se prinosi, stepen korištenja zemljišta, kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve

U okviru 16. međunarodnog sajma EKOBIS, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović potpisali su danas u Bihaću dva ugovora za projektovanje i nadzor nad radovima na sistemima navodnjavanja u Bihaću i u Sanskom Mostu.

Projekt realizira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uz finansijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) - Svjetske banke.

 Dedić je naglasio kako je kao jedan od prioriteta koje je sebi postavio kao ministar, bilo pronalaženje sistemskih rješenja problema poljoprivrednika.

- U tom smislu, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta spada u najbitnije projekte koje provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede. Projekt se uspješno realizuje u deset općina Federacije BiH, među kojima su i Bihać i Sanski Most. Cilj projekta jeste da udvostručimo površinu zemljišta koje se navodnjavaju u našem entitetu. Pretpostavke postoje, a to je veliko vodno bogatstvo, prije svega naše rijeke poput Une i Sane - kazao je ministar.

Po njegovim riječima, ovim projektom rješava se sve učestaliji problem suša.

- Djelujemo preventivno i osiguravamo da naši proizvođači ne trpe štete, koje samo u jednoj godini znaju biti veće od ukupnog ulaganja u ove sisteme. Istina je da se radi o velikim investicijama, ali su koristi i prednosti dugoročne. Jer, ne samo da ćemo spriječiti posljedice suša, koje su sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi, povećava se stepen korištenja zemljišta, znatno se poboljšava kvalitet plodova, a otvaraju se i mogućnosti druge sjetve - istakao je.

Kroz realizaciju Projekta razvoja navodnjavanja na području Bihaća i Sanskog Mosta bit će razvijena primarna i sekundarna mreža za navodnjavanje i odvodnju na području mjesnih zajednica Klokot–Papari i Bakšaiš u Bihaću, odnosno u mjesnim zajednicama Šehovci i Trnava u Sanskom Mostu. Vrijednost ovog projekta na području ove dvije općine iznosi skoro tri miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije