open-navfaktor-logo
search
Oko 300 zaraženih
Tri pripadnika Vojske Srbije preminula od koronavirusa
Tri pripadnika Vojske Srbije preminula su od posljedica koronavirusa, a do sada je bilo inficirano njih oko 300, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
10.05.2020. u 14:50
get url
text

Preminuli su stariji vodnik prve klase Nenad Bašić Palković iz Prvog centra za obuku Komande za obuku iz Sombora, te civilna lica na službi u Vojsci Miodrag Vulović iz Treće brigade kopnene vojske i Radivoje Beronja iz Centra za obuku Kopnene vojske Požarevac.

Vulin je naveo da su trenutno inficirana 52 pripadnika Vojske Srbije, a da je 167 u izolaciji, te da je jedan pripadnik, koji je bio na respiratoru u Kliničkom centru Vojvodine, sada u mnogo boljem stanju.

On je podsjetio da je tokom vanrednog stanja više od 1.500 pripadnika Vojske Srbije zajedno sa policijom osiguravalo 18 graničnih prijelaza, 51 zdravstvenu ustanovu, te 20 prihvatnih i centara za azil u kojima se nalazi oko 8.000 migranata.

- Nijedan migrant nije pokazao simptome virusa korona u našoj zemlji. Vjerujem da je zbog toga što smo ih stavili u karantin, što smo vodili računa o njihovom zdravlju i nismo dozvolili da se miješaju sa našim stanovništvom - rekao je Vulin.

On je napomenuo da je bilo nekoliko ozbiljnih incidenata i da je Vojska Srbije u tri navrata morala da upotrijebi vatreno oružje "bez primjene smrtonosne sile", odnosno pucano je u vazduh, te spriječeno organizirano i masovno bjekstvo migranata, kao i da nije bilo povrijeđenih ni na jednoj strani.

Vulin je napomenuo da je vojska osiguravala i ustanove socijalne zaštite, te da su se u Negotinu zarazila i dva vojnika koja su radila na osiguravanju tog objekta.

Vojska Srbije pripremila je ukupno devet objekata za privremene bolnice u pet gradova, gdje je postavila 5.122 kreveta, te je Vulin naveo podatak da je kroz privremenu bolnicu Beogradski sajam do danas prošlo 1.092 lica, Novosadski sajam 269, a halu Čair u Nišu 396.

- Trenutno je na Beogradskom sajmu 70 lica i očekujem da će najveći broj njih, poslije današnjeg testiranja, biti pušten kućama. Na Novosadskom sajmu još je 38 pacijenata. U Vojnomedicinskoj centru Karaburma trenutno se nalaze 53 najteža pacijenta, od kojih su dva na respiratoru - dodao je Vulin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.