open-navfaktor-logo
search
Procedura jednostavna
Tri zone: Sarajlije, ako su to voljne platiti, mogu rezervisati parking mjesto pored zgrade u kojoj stanuju
U Sarajevu teško se može doći do parking mjesta na otvorenom u blizini zgrade gdje stanujete ili u nekoj ulici. Ipak, postoji mogućnost da kod zgrade gdje stanujete ili na nekom drugom mjestu na otvorenom prostoru osigurate svoje parking mjesto i to će te debelo platiti.
31.07.2022. u 16:41
get url
text

- Ministarstvo saobraćaja u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja i podzakonskom Uredbom o parkiranju je jedino nadležno za uspostavljanje parkiranja u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi, Ministarstvo na zahtjev izdaje rezervacije parking mjesta na svim površinama na kojim se može uspostaviti parking, u skladu sa zakonskim pravilima i cjenovnikom – kazao je za Faktor Tarik Bašović, pomoćnik ministra za sigurnost saobraćaja, tehničku regulaciju saobraćaja i saobraćaj u mirovanju Kantona Sarajevo.

Odlukom Vlade KS određene su cijene za rezervaciju parking mjesta.

- Cijena rezervacije parking mjesta zavisi od gradske zone u kojoj se nalazi. Za prvu zonu mjesečna rezervacija parking mjesta košta 500 maraka, drugu – 250 i treću zonu – 125 maraka i za ulice koje nisu kategorisane. Prva zona obuhvata 74 ulice općina Stari Grad i Centar, dok 78 ulica čine Drugu zonu parkiranja. Trećoj zoni pripadaju ulice u Kantonu Sarajevo koje nisu upisane u prvu i drugu zonu - ističe Bašović. 

Kako nam je rekao Bašović, procedura je jednostavna. Ministarstvu za saobraćaj podnosi se zahtjev za rezervaciju, stručna osoba izlazi na teren da ustanovi tehničke mogućnosti, ukoliko postoji mogućnost, izdaje se građaninu ili firmi uputa za uplatu rezervacije, nakon uplate uradi se Rješenje i tim se postupak završava.

- Do sada nije bilo stanarskih parkiranja, npr. površine oko zgrada da se na njima mogu parkirati stanari, već smo imali samo povlaštene parking karte za stanare koji su se mogli parkirati na svim našim parkinzima uz predočene dokumente o stanovanju u nekoj ulici gdje ima parking. Kada je riječ samo o stanarskim parkiranjima, trenutno se radi dopuna postojeće uredbe, gdje je predviđeno da parkinge za stanare utvrđuju i regulišu Općine, te nakon usvajanja nove uredbe te poslove će raditi općine – zaključuje Bašović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.