open-navfaktor-logo
search
Prvenstvo BiH
Triler na Ilidži: Spars nakon dva produžetka savladao Široki
Na Ilidži su večeras košarkaši Sparsa i Širokog odigrali jako zanimljivu utakmicu u košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine, a nakon drame u finišu i dva produžetka pobjedu u derbiju 17. kola je ostvarila sarajevska ekipa.
15.02.2022. u 19:42
get url
text

Poveo je Široki Brijeg, ali Spars je odigrao odličnu drugu četvrtinu, koju je dobio čak trinaest razlike, pa je na odmor otišao s prednošću od 41:32.

U nastavku se sarajevski tim ponovo susreo s već uobičajenim problemima koje ima u posljednje vrijeme. Potpuno su pali u trećoj četvrtini i u njoj ubacili samo šest poena. Nije briljirao ni Široki Brijeg, ali uspjeli su gosti da istope prednost domaćina, a onda u četvrtoj četvrtini i da pređu u vodstvo.

Spars je smogao snage da uzvrati udarac i na pet minuta do kraja stiže do 54:54, što je najavilo dramu u samom finišu ovog okršaja.

Amerikanac Caruthers održao je Široki u vodstvu neko vrijeme, ali potom Spars na krilima Durnika i Ramljaka stiže do preokreta. Na ulasku u posljednja dva mintuta meča Čolak pogađa trojku i donosi Širokom vodstvo 59:61, ali je brzo uzvratio Vrbica na drugoj strani i poravnao (61:61).

Poveo je za kratko Spars, ali trojkom Kučana Široki vodi sa 64:66 na 40 sekundi do kraja. Ekspresno je poravnao Vrbica, a do kraja regularnog toka utakmice ostalo je 66:66, pa je pobjednika morao odlučiti produžetak.

Slijedi nova drama. Na pola minute prije kraja prvog produžetka iskusni Marko Ramljak pogađa tricu za vodstvo domaćina od 81:78, da bi zatim Luka Božić izjednačio i dobio dodatno slobodno bacanje, koje je realizovao za 81:82. Sedam sekundi do završetka Remy Abell realizuje jedan od dva penala i s rezultatom 82:82 ekipe odlaze u drugi produžetak.

Novih pet minuta ponudila je ipak nešto drugačiju sliku. Triler je izostao, igrači Sparsa imali su više koncentracije i na koncu savladali Široki sa 98:90.

U redovima pobjedničkog sastava briljirao je Ramljak s double-double učinkom od 24 poena i 11 skokova, pratili su ga Mašan Vrbica i Urban Durnik (po 19 poena). Kod Širokog se istakao Luka Božić s 30 poena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.