open-navfaktor-logo
search
Visoko obrazovanje u KS
"Trojka" formirala višak ministarstava, sad nemaju kadrova: Niko ne želi u vruću ministarsku fotelju
Vlada Kantona Sarajevo imenovala je ministricu pravde i uprave Kantona Sarajevo Darju Softić Kadenić za vršiteljicu dužnosti ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.
03.10.2021. u 18:14
get url
text

Ova odluka stupila je na snagu 23. septembra. Softić Kadenić je na ovu poziciju imenovana privremeno dok se ne nađe adekvatan kandidat za ovu poziciju nakon što je bivša ministrica Melika Husić-Mehmedović podnijela ostavku.

Kako nam je kazao ranije predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, procedure nalažu i omogućavaju da, ukoliko mjesto člana Vlade ostane upražnjeno, taj član bude imenovan u roku od 30 dana.

- Danom razrješenja Vlada ima pravo da imenuje vršioca dužnosti koji će mijenjati ministricu, i zatim 30 dana roka da se imenuje novi ministar nakon ovog privremenog imenovanja - kazao je ranije Okerić.

Iako je Husić-Mehmedović dužnosti razriješena sedmog septembra, čekalo se sa imenovanjem vršioca dužnosti petnaestak dana, vjerovatno kako bi se dobilo na vremenu da bi se ispunili rokovi i kako bi se našla adekvatna osoba za tu poziciju.

Govorilo se kako je za ovu poziciju zainteresirana Narod i pravda, ali da je izgledno kako će ministra ili ministricu ipak imenovati SDP jer je zastupnik Damir Marjanović, koji je dio većine u Skupštini, odustao da on ovoga puta predlaže kandidata što je bio slučaj prilikom imenovanja ministrice Husić-Mehmedović.

Neki članovi SDP-a su nezvanično za Faktor kazali kako se "užurbano traži žena" koja će biti imenovana za ministricu.

Još šestog septembra zastupnik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović je kazao kako očekuju da već u narednih sedam dana imaju imena kandidata za novog ministra, ali do toga nije došlo.

Također, Faktor nezvanično saznaje da se, s obzirom na to da nemaju kandidata za ovu poziciju jer niko ne želi da preuzme tu odgovornu funkciju, godinu do isteka mandata ove vlade, razmatralo da imenovanje, odnosno prijedlog za novog ministra, prepusti rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju.

Zastupnik Zvonko Marić ističe kako zna koji je hendikep za studente ova situacija.

Zvonko Marić

- Žao mi je što je ministrica Husić-Mehmedović počela da odustaje već nakon prvih kritika na njen zakon o visokom obrazovanju, odnosno nacrt zakona, a prvi put se desilo u historiji da se ne da nacrtu šansa da se kroz javnu raspravu i proceduralne faze doradi. Jer nije bilo dovoljno elemenata za takvo nešto i nije bila dobra baza, postavka teksta tog zakona, a ona je vrlo arogantno dala ostavku o čemu sam ja govorio na sjednici Skupštine i na taj način pokazala kukavičluk – kazao je Marić.

Kazao je da se sada otvorilo "toliko praznog prostora za negativne procese u visokom obrazovanju i da to studenti jako dobro osjećaju".

- Nama je ranije, Vladi Marija Nenadića, prigovarano da nema ministra ovog ili onog, ali je sve nekako funkcioniralo, a ovdje se baš i ne zna. Ministarstvo su podijelili na dva dijela, a vi ste vidjeli da prošla vlada, kada je Anis Krivić bio ministar obrazovanja, nije imala problema, a vodio je kompletan resor. Kasne procesi, mislim da će se nanijeti velika nepravda studentima. To je nepošteno prema njima. Uvijek ističemo, to posebno čini "Trojka", da su studenti budućnost ove zemlje. Ako se prema budućnosti odnosimo na ovakav način kao prema studentima, onda je to gotova stvar i svojevrsna kataklizma – navodi Marić, te dodaje:

- Što se tiče imenovanja ministra, ne znam kada će, ni na koji način će ga imenovati. Ovo je nepodnošljivo, neozbiljno, neprimjereno s obzirom na to da se odlučuje o sudbini studenata. Mnogi će se možda ispisati zbog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Žao mi je studenata, imam stotine poruka, obespravljeni su. Mislim da niko ne vodi računa o pravima studenata, ogromni će ovo biti minus ove vlade – zaključio je Marić.

Zastupnica Amra Hasagić za Faktor kaže kako "niti jedan respektabilan kadar ne želi narušiti svoj ugled preuzimajući dužnost ministra, asocirajući se sa političkim konceptom koji nema svoj pravac i rezultat".

Amra Hasagić 

- Destruktivni narativ, političke segregacije kojeg je nametnula aktuelna parlamentarna većina u Kantonu Sarajevo, sa nadom da naruši položaj Stranke demokratske akcije, sada je osnovni uzrok njihove nemogućnosti da imenuju ministra ili ministricu za resor visokog obrazovanja, nauke i mladih – navodi Hasagić.

Hasagić smatra da nedostatak konsenzusa unutar koalicije "Trojke" po pitanju Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo dodatno onemogućava rješavanje ovog pitanja.

- Ostavljanjem nacrta u parlamentarnoj proceduri, odnosno njegovo povlačenje prije izjašnjavanja je u početku osiguralo prostor predlagaču da zaustavi drugi vid zakonskog rješenja, dok danas postaje svojevrsna omča oko vrata novom ministru ili ministrici visokog obrazovanja. Nažalost, zbog ovakvog ponašanja koje je rezultat ličnih ambicija i nedostatka političkog iskustva trpi nauka, visoko obrazovanje i mladi koji zajedno čine najvažniji segment našeg društva i domovine, što je evidentno poruka glasačima o konceptu kojeg ova većina zagovara – zaključila je Hasagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.