open-navfaktor-logo
search
Najbolji bh. atletičari
Tuka (ne)žali za medaljom, Pezer otkrio propust na OI zbog kojeg je u finalu doživio šok
Amel Tuka i Mesud Pezer, dvojica bh. atletičara koji su bili predstavnici BiH u "kraljici sportova" na Olimpijskim igrama u Tokiju, izborili su finala, ali su ostali bez medelja.
18.08.2021. u 14:29
get url
text

Tuka je u utrci na 800 metara zauzeo šesto mjesto, dok je Pezer u disciplini bacanja kugle osvojio 11. No, bez obzira na to što nisu stigli do pobjedničkog postolja, ostvarili su historijske rezultate za našu atletiku na olimpijskim igrama.

- Prije svega želim da zahvalim što ste došli da nas pozdravite - kazao je Pezer na početku obraćanja medijima, zahvalivši Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu na finansijskoj podršci u sklopu pripreme za OI, dodavši:

- Preponosan sam i presretan što sm ostvario ovaj rezultat. Mali ekces se desio u finalu, pokolebalo me, ali šta je tu je. Ovo će mi biti lekcija da mi se ne dešavaju ovakve stvari.

Objasnio je šta se dogodilo u finalu.

- Bio sam prvi na listi bacanja i na zagrijavanju. Prvi hitac na zagrijavanju sam bacio 21 metar, a mjerili su mi 20 metara. Rekao sam da nisu tačne mjere. Zamolio sam sudije da izmjere linije i stvarno nisu bile tačne.

U međuvremenu su zamijenili linije, ali nama nisu rekli. U prvoj seriji sam bacio 20.40 metar, a mislio sam da je to 18.40 i doživio sam šok. Namjerno sam prestupio.

Do druge serije nisam znao da su linije pomjerene. Bilo mi je krivo što sam prestupio i nisam psihički bio spreman da izvedem najbolji hitac.

Nije samo problem dužina 20.40 metara iz prve serije, s kojom bi ušao među osam, nego je problem što sam doživio šok od kojeg se nisam oporavio... Da nije bilo tako, vjerujem da bi bacio preko 21 metar - objasnio je Pezer.

{$galerijaFotografija}

Mehmed Skender, trener u atletskoj reprezentaciji BiH, koji brine o Pezeru, zadovoljan je izdanjem našeg bacača kugle.

- Imali smo velikih problema zbog mjesta treniranja u zimskim uvjetima, jer je kugla specifična sprava. BiH nema dvoranu za zimske pripreme. Pokušali smo u Zetri, ali nije to, to. Nije bio dovoljno spužvi na koje je mogao bacati kuglu. Također, nije bilo ni grijanja. Ako je vani temperatura minus 15 i unutra je minus 15. Nadam se da će se i to popraviti u narednom periodu. U finalu OI u Tokiju bila su samo tri Evropljanina, a među njima i naš Pezer. Ostali su svi van Evrope. Kao trener u reprezentaciji presretan sam osvajanjem šestog i 11. mjesta. Pezer je ostvario svemirski rezultat sa 21.33 metra - istakao je Skender.

Prisutnim se obratio i Amel Tuka, kojeg su stotinke dijelile od najboljeg rezultata bh. sporta uopće na svim dosadašnjim olimpijskim nastupima (najbolji plasman ostvario je taekwondoista Nedžad Husić, koji je osvojio peto mjesto u Japanu).

- U Tokiju smo ostvarili historijske rezultate. Vidjeli ste o kakvom takmičenju i kakvoj konkurenciji se radi. Današnji sport je izuzetno razvijen i sve sportske grane su napredovale. Jako je teško izboriti normu i doći na OI. Sam plasman na Igre je velika stvar. Ali, mi se nismo samo time zadovoljavali, jer smo težili što boljem rezultatu. Plasirali smo se u historijsko finala, a to je bio cilj svima nama.

Naš put je bio težak i što se mene tiče ne mogu biti nezadovoljan. Nažalost, nekada stvari ne idu kako mi želimo (aludirao na povredu tokom finalne trke, kada ga je jedan od konkurenata udario u nogu). Ja sam to odmah prihvatio i nastavio dalje. Očekuju me dvije utrke Dijamantne lige u Lozani i Parizu 26. i 28. augusta i očekujem plasman u finale ovog takmičenja. Nastavio sam i sa terapijama (povreda stopala). Kao što je rekao moj trener da je bilo drugačije vratio bih se sa medaljom oko vrata.

Bio bih najsretniji kada bi nas na OI u Parizu bilo mnogo više, a svi se moramo truditi i raditi kako bismo osvojili i prvu olimpijsku medalju - poručio je Tuka.

Komentarisao je i odluku organizatora da Nijelu Amosu, koji je pao u polufinalu, dozvole nastup u finalu utrke na 800 metara.

- Uvijek postoje dvije strane. Gledajući da je došao s najboljim rezultatom na svijetu, logično je bilo da će ga pustiti u finale. S druge strane gledajući na ostale takmičare, možda i nije korektno. Konkretno protiv mene i Roticha nije imao nikakve šanse - kazao je Tuka.

Aziz Kevelj i Miši Pedalo, bivši atletičari i proslavljeni atletski radnici, uručili su simbolične nagrade Pezeru i Tuki, kao i njihovim trenerima.

Press Amel Tuka, Mensud Pezer, 18.08 2021
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.