open-navfaktor-logo
search
Intervju
Turković: Dolazak značajnih količina vakcina protiv koronavirusa od maja
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je u intervjuu za Fenu dolazak značajnih količina vakcina protiv koronavirusa od maja, a riječ je o vakcinama koje je BiH kupila putem COVAX mehanizma i programa Evropske unije.
24.04.2021. u 10:33
get url
text

Napomenula je da je od izuzetne važnosti da je masovnija imunizacija u Bosni i Hercegovini počela te da je pred nama jasnija dinamika kako će pristizati isporuke vakcina.

Očekuje se i realizacija preostalih donacija vakcina, uključujući i one iz Kine i Malezije, te je ministrica izrazila zahvalnost svim državama koje su BiH pomogle u tom smislu.

- Nakon što smo se suočili s ozbiljnim poteškoćama u isporuci naručenih i plaćenih vakcina, sada vidimo da se stvari pomjeraju s mrtve tačke, što ohrabruje, ali daleko od toga da smo zadovoljni te da je borba protiv pandemije i borba za nabavku i isporuku vakcina završena, čak naprotiv - upozorila je Turković.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zatražio je analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularnoj mreži te Turković kaže da se intenzivno radi u tom smislu izražavajući uvjerenje da postoji prostor za znatne pomake naprijed u okvirima koje dozvoljava epidemiološka situacija.

Sistem traži određena poboljšanja

- Imamo vrlo aktivnih diplomata i misija, ali i onih koji to nisu. Borba za isporuku vakcina nam je pokazala da sistem traži određena poboljšanja i pronalazak novih rješenja. No, imamo situaciju da smo konstantno meta neargumentiranih ataka, kleveta i lažnih informacija, koje naprosto nemam ni vremena sve demantirati - dodala je Turković.

Podvukla je da se ovo ministarstvo optužuje za prekomjerne troškove i zloupotrebe, a oni su, kaže, ostvarili milionske uštede u radu Ministarstva i zadržali punu funkcionalnost.

Dodaje da se nerijetko u takvim napadima apsolutno prelazi granica, ali napominje da se neće posustati u njihovoj misiji u borbi za državu.

Na pitanje dokle se došlo s izradom Zakona o vanjskim poslovima BiH i da li bi se on mogao uskoro naći u parlamentarnoj proceduri, Turković je kazala da je u pitanju izuzetno važno i temeljno zakonsko rješenje koje je još uvijek u formi nacrta.

U toku su konsultacije i usklađivanja te je izrazila nadu da će se taj nacrt uskoro naći pred Vijećem ministara BiH, ali dodaje da je dug put do usvajanja zakona, imajući u vidu da se sve pretjerano politizira.

Šefica bh. diplomatije komentirala je situaciju o spornom "non-paperu" o BiH, kazavši da nema nikakve dileme da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitan te da vjeruje da niko ozbiljan unutar Evropske unije nije spreman ni razmatrati opcije kojima se ugrožava integritet BiH.

- Radi se o pokušaju vještačkog nametanja separatističke retorike kao legitimne političke ideje. Separatizam, kršenje ustava i rušenje međunarodno priznate države ne može nigdje u svijetu, pa niti u BiH biti, kako se to želi predstaviti, nekakva legitimna priča o "mirnom razlazu" - stava je ministrica.

Retrogradne politike u BiH

Napominje da nema ništa "mirno" kada su ideje i pokušaji da se dijelovi Bosne i Hercegovine gdje je počinjen i presuđen genocid, gdje su mezari hiljada žrtava genocida i gdje se vratio dio preživjelih žrtava, odvoji od BiH i pripoji nekoj drugoj državi.

- No, nije prvi put da retrogradne politike u BiH o tome govore, prijete referendumima, sada nekakvim pregovorima i tako dalje. Nikada i nigdje predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik neće pronaći relevantnog sagovornika za ono što govori, jer umjesto da prihvati realnost i okrene se izgradnji države od koje prima plaću i u kojoj se obogatio, preuzuma retoriku i politiku koja je poražena, osuđena za genocid i osramoćena u cijelom svijetu - podvukla je Turković.

Podsjeća da se BiH kao država već duže vremena suočava i bori u međunarodnim krugovima s malignom propagandom i hibridnim ratom protiv euroatlantskih interesa BiH i građana u kojem se iznose dezinformacije, lažne vijesti i manipulira situacijom u BiH, s namjerom da se zaustavi ili uspori napredak u svakom smislu.

- Cilj je da se na svaki mogući način BiH pokuša prikazati kao neuspjela država, da se destabilizira cijeli Balkan i onda u takvim okolnostima pokušaju ostvariti neostvareni ratni ciljevi - ističe ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Zbog toga je, kaže, poslala ohrabrenje bh. diplomatama širom svijeta da prenose tačne i vjerodostojne informacije o BiH, dodajući da je apsolutno uvjerena da će svi takvi pokušaji biti neuspješni.

Kada je u pitanju odgovor međunarodne zajednice na takve stvari, Turković kaže da od njih očekuje da iskoriste legalne i legitimne mehanizme koje imaju na raspolaganju i sankcioniraju dodatno one koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum.

Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Osvrnula se i na optužbe protiv nje koje dolaze iz entiteta Republika Srpska pa i u vezi s pitanjem odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, kazavši da je upravo to pitanje ponovo stavila na stol prilikom posljednje posjete ministra vanjskih poslova Hrvatske, što je faktički treći put da se o njemu razgovara na tom nivou.

- On traži aktivno rješavanje i argumentaciju, a ne bespotrebno administriranje. Izložila sam problem u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju IAEA u Beču na najvišem nivou, razgovarala sa zvaničnicima, dobili smo i podršku da ojačamo svoju argumentaciju i radimo na projektu u kojem će BiH dobiti specijalnu opremu - dodala je Turković.

Ministrica tvrdi da je urađeno niz konkretnih koraka, ali da neće pristati na to da se formiraju bespotrebne obaveze, komisije i sve koristi za ličnu korist ili promociju, što, kaže, očito nekome ne odgovara.

- Optužbe su, nažalost, redovno političke i gotovo uvijek se tiču one propagande protiv BiH o kojoj smo već govorili. Kada je u pitanju ograničavanje uvoza mesa, onda je potrebno dati jake argumente na osnovu kojih mi možemo prekršiti ili tražiti promjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom - podvlači Turković.

Napominje da domaću proizvodnju treba snažno i sistemski zaštititi i da tu nema dileme, ali kaže da predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nije dalo niti jedan dokaz da bi uvođenje baš takvih mjera donijelo bilo kakav rezultat.

- Naprotiv, čini se da je samo riječ o jednoj populističkoj inicijativi koja bi možda donijela ekonomsku korist nekim susjednim državama - mišljenja je Turković.

Što se tiče pitanja imenovanja Nadzornog tijela za implementaciju Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, Turković kaže da predlagač, Ministarstvo pravde, konstantno u to tijelo predlaže imenovanje Milorada Kojića.

U pitanju je osoba koja javno negira genocid u Srebrenici, podriva presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i osoba s kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati.

- Čim daju prihvatljiv prijedlog to će biti riješeno, ali nekad mi se čini da Vijeće ministara BiH zamaraju i blokiraju politiziranjem, umjesto da se okrenemo konkretnim koracima koji bi pomogli građanima, ekonomiji i promociji države - zaključila je u intervjuu za Fenu ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.