Turković se u glavnom gradu BiH sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom.

Ministri su potom potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmjeni diplomata.

Turković je kazala je kako su danas potpisana dva međudržavna sporazuma koji će osnažiti odnose dviju zemalja i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

- To je još jedan korak u pravom smjeru. Naše države i prijateljski narodi njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose. Današnja posjeta u veoma važnom je trenutku i dolazi kao potvrda kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja - rekla je Turković.

Pojasnila je kako je na sastanku razgovarano o aktulenim pitanjima i izazovima s kojim se susreću.

- Ono što je najvažnije, i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH - rekla je Turković.

Istakla je kako takav stav ne ovisi o nekim dnevnim ili geopolitičkim okolnostima.

VEZANI TEKST - Cavusoglu se u Sarajevu sastao sa reisu-l-ulemom Kavazovićem

- To je strateški odnos prema narodima i građanima BiH. To je odraz prijateljstva i partnerstva koje njegujemo - rekla je Turković.

Kazala je kako je Turska bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, kao i predlagač historijske Deklaracije o BiH koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno u Islamabadu.

Dodala je kako kada su u pitanju bilateralni odnosi BiH i Turske, oni su odlični i vrlo sadržajni.

- Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostor da saradnju osnažimo posebno u ekonomskom pogledu - rekla je Turković.

Zahvalila je Turskoj na svoj dosadašnju pomoći i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH s oko 900 projekata vrijednih više od 400 miliona dolara.

VEZANI TEKST - Schmidt: Turska ima jako opredjeljenje da BiH ostane funkcionalna; Cavusoglu: Nastavit ćemo podržavati OHR

Zahvalila je i za sve druge projekte drugih institucija i subjekata u BiH, uključujući i pomoć tokom pandemije koronavirusa, a osvrnula se i na podršku u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnje hrane.

- Na koncu, Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. BiH ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza, posebno s našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države ključni za cijeli region - rekla je Turković.