open-navfaktor-logo
search
Detaljna kontrola
Turska uručila diplomatsku notu Islandu zbog odnosa prema fudbalerima
U noti se navodi kako kako su turski fudbaleri bili podvrgnuti višesatnim pasoškim kontrolama, pretresima njihovog prtljaga i kako su bili žrtve nepoštivanja i agresivnog ponašanja od strane islandskih službenika
10.06.2019. u 11:23
get url
text

Vlasti Republike Turske uručile su diplomatsku notu vlastima Islanda u kojoj osuđuju sinoćnji neadekvatni odnos prema fudbalskoj reprezentaciji na aerodromu u Keflaviku te traže dodatne mjere sigurnosti za članove turskog nacionalnog tima, javlja Anadolu Agency (AA).

Nota je resornim vlastima Islanda uručena posredstvom turske ambasade u Oslu, a u njoj se navodi kako kako su turski fudbaleri bili podvrgnuti višesatnim pasoškim kontrolama, pretresima njihovog prtljaga i kako su bili žrtve nepoštivanja i agresivnog ponašanja od strane islandskih službenika.

Najoštrije osudivši taj slučaj, Turska je zatražila dodatne mjere sigurnosti za reprezentativce i stručni štab.

Kako bi i lično prenio nezadovoljstvo Turske, ambasador te zemlje u Oslu Fazli Corman je otputovao na Island.

Turska i Island će sutra igrati kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo 2020., a turski tim kasno sinoć je posebnim letom iz Konye stigao u Keflavik.

Članovi turske reprezentacije su zbog detaljnih pasoških kontrola na aerodromu zadržani duže od dva sata, a detaljno je pregledan i prtljag svih fudbalera.

Najiskusniji u turskom timu Emre Belezoglu i Burak Yilmaz negodovali su zbog mjera kojima su podvrgnuti.

- Ovo je bezobrazluk. Tri sata sam tamo stajao. Sve torbe su otvorili i po više puta ih prekopavaju. Letjeli smo šest i po sati, a sada tri sata čekamo - kazao je Yilmaz.

- Ne bih želio ništa govoriti, neka oni objasne sve ovo. Šteta jeste, od slijetanja nas podvrgavaju bespotrebnim kontrolama - kazao je Belezoglu.

Dok je Belezoglu davao izjavu, jedan navijač Islanda je prišao i pružio mu četku za WC šolju, nakon čeka ga je policija privela.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu neprihvatljivim je ocijenio ponašanje islandskih službi prema turskoj reprezentaciji.

- To nije u skladu s diplomatskim normama i mi ćemo poduzeti adekvatne mjere, neka u to niko ne sumnja - poručio je Cavusoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.