open-navfaktor-logo
search
Radnici tražili prava
U 2022. s odlukama o generalnom štrajku: Plaće, penzije, diskriminacija istjerali ljude na ulicu
Zaposleni u osnovnom obrazovanju u Zapadnohercegovačkom kantonu u novu godinu ulaze s odlukom o generalnom štrajku najavljenom za 7. januar, a u januaru su na obustavu rada spremni i zaposleni u osam sindikata Kantona Sarajevo.
14.12.2021. u 07:11
get url
text

I početak ove godine obilježili su protesti i štrajkovi, protezali su se cijelu godinu, a čini se da je pred kraj godine dogorjelo do nokata jer ih je u oktobru, novembru i decembru zabilježeno najviše.

VEZANI TEKST - Radnici u KS anketirani, odbili povećanje osnovice za plaće od 5 KM, spremni na štrajkove

Na proteste u gradovima Bosne i Hercegovine u 2021. godini izlazile su hiljade ljudi, hiljade su i štrajkovale. Razlozi su bili niske plaće, niske penzije, nezadovoljstvo zdravstvenim sistemom, nezadovoljstvo radom institucija Bosne i Hercegovine, nepotizam, diskriminacija, degradacija. Na ulici su bili zdravstveni radnici, učitelji i nastavnici, rudari, penzioneri, turistički radnici, policajci, studenti, roditelji, bilo je i štrajkova glađu.

U godinu koju ispraćamo ušli smo sa prosječnom plaćom od nekih 993 KM, i potrošačkom korpom od 2.044,23 KM (za 180,76 KM je bila skuplja od one za decembar). Godinu ispraćamo sa prosječnom plaćom od nekih 998 KM, i potrošačkom korpom od 2.190,30 KM. Dakle, ako grubo gledamo samo početak i kraj godine, plaća nije narasla ni za deset KM, a potrošačka korpa je skočila za više od 180 KM. Cijene neumoljivo rastu, kao i političke tenzije.

Izlaskom na ulicu i obustavom rada neki su uspjeli ostvariti ono šta su htjeli, neki (još) nisu.

U 2021. godini imali smo desetke protesta i štrajkova na kojima je bilo hiljade i hiljade građana.

VEZANI TEKST - Rastu cijene osnovnih životnih namirnica, građani sve više zabrinuti

Zaposleni u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u ovu su godinu ušli u štrajku, koji je trajao dok im ga u martu ove godine nije zabranio sud. Nezadovoljstvo je pak trajalo do maja, kada je problem s plaćama riješen. Nezadovoljni su bili u zaposleni u obrazovanju Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog sporosti isplata dugovanja po pravosnažnim presudama.

U februaru nas je dočekao štrajk rudara rudnika mrkog uglja Zenica i Breza, nakon kojeg je postignut dogovor o deblokadi računa tih rudnika.

Štrajk glađu, kao najteži oblik iskazivanja nezadovoljstva, u maju su imali radnici KJKP GRAS Sarajevo. Zaposlenici ovog komunalnog preduzeća održali su i proteste zbog neisplaćenih plaća. Na štrajk glađu odlučila se i grupa zeničkih penzionera u julu.

U avgustu se spremao novi štrajk rudara Kreke, nakon što ih je više od 2.000 štrajkovalo u martu. I zdravstveni radnici Tuzlanskog kantona imali su razloge da zaprijete štrajkom.

U septembru su sarajevski studenti dva puta izašli na ulicu kako bi nadležnim vlastima, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo, te Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, pred sami početak akademske godine, još jednom skrenuli pažnju da su nezadovoljni uvjetima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. Tražili su i smjenu rektora Rifata Škrijelja. Za kraj septembra na proteste je studente pozvao i Studentski parlament Univerziteta u Tuzli.

U oktobru je u štrajk glađu ispred zgrade Općine Srebrenik stupio Damir Zukić Arap zbog stranačkog zapošljavanja. Završio je u Hitnoj pomoći nakon više od 40 sati štrajka. Isti mjesec su se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu okupili oboljeli od reumatodnog artritisa i drugih reumatskih bolesti. Tražili su stavljanje lijekova na esencijalnu listu.

VEZANI TEKST - Potresne scene: Ispred poliklinike "Bejtović" građani ostavljaju igračke i ruže za preminulu Dženu

Roditelji učenika iz Jajca protestovali su ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona jer ni mjesec od početka škole nije bio organiziran školski prijevoz.
U oktobru se protestovalo i u Banjoj Luci, ali u organizaciji opozicije u RS-u.

Radnici Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići u generalni su štrajk stupili 22. novembra zbog neuplaćivanja doprinosa, plaća i zbog toga što nemaju posla.

U novembru su i protestovali zdravstveni radnici iz Konjica, koji su u decembru izašli na ulicu i blokirali magistralu M-17. Bili su spremni i na štrajk glađu. Stupili su u generalni štrajk jer mjesecima nisu dobili plaće.

Generalni štrajk su u novembru najavljivali radnici Arcelor Mittala tražeći povećanje plaća. Odustali su. Sindikat je prihvatio ponudu poslodavca.

Hiljade penzionera je bilo na protestu u Zenici. Tražili su povećanje penzija za deset posto.

Također u novembru okupili su se građani ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo povodom tragičnog događaja i smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja. Prije toga su se okupili ispred privatne poliklinike "Bejtović" gdje je operisana ova trogodišnja curica koja je usljed komplikacija preminula. Građani su na tom mjestu ostavljali igračke, ruže, upaljene svijeće...

Radnici bugojanskog Binasa su bili pred Vladom FBiH. Tu su štrajkovali i dva dana proveli rudari sedam rudnika koji su se kasnije masovno okupljali ispred direkcija.

VEZANI TEKST - Masovno okupljanje rudara: Ispred Kreke zapalili 101 baklju za 101 godinu Husinske bune

Ovaj mjesec se nekoliko stotina građana okupilo u Ulici Ramiza Salčina u Općini Novi Grad protestirajući zbog smrti 11-godišnjeg učenika Osnovne škole Aleksa Šantić kojeg je usmrtio vozač kamiona. Plakali su svi. 

Ispred zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine su, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, održani protesti neformalne grupe građana kojima su željeli izraziti nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija, prvenstveno u procesuiranju "visoke korupcije".

U Zenici su održani protesti u znak podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću kojeg je SIPA po nalogu Tužilaštva ZDK uhapsila u okviru istrage u predmetu poznatom kao Zenicatrans.

Bilo je i protesta koji nisu bili "jednokratni".

U Tuzli su penzioneri tri puta u dva mjeseca protestovali.

VEZANI TEKST - Zaposleni u državnim institucijama izašli na proteste: "Dala bih ja njima da prežive sa 475 KM"

Grupa građana je u nekoliko navrata protestovala zbog političke krize u državi i nerada institucija Bosne i Hercegovine, pa su ili pred OHR-om, prekoputa Ambasade SAD-a i pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine.

Pred bh. Parlamentom su bili i turistički radnici tražeći olakšavanje ulaska u BiH turistima.

Održani su protesti podrške grupama Pravda za Dženana i Pravda za Davida.

Nekoliko puta su pred Parlament BiH izašli i zaposleni u institucijama Bopsne i Hercegovine i u policijskim agencijama na nivou BiH.

Nezadovoljstvo su tokom godine iskazivali zaposleni u zdravstvu Kantona Sarajevo, protestovali su i oni koji primaju plaću iz budžeta KS i zaposleni u komunalnoj privredi, a najavili su i generalni štrajk za 31. januar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.