open-navfaktor-logo
search
Svečani prijem
U Ankari obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
U glavnom gradu Turske Ankari upriličen je svečani prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice njihovog osnivanja.
08.12.2021. u 20:19
get url
text

Prijemu u hotelu Hilton SA prisustvovali su načelnik Generalštaba Turskih oružanih snaga (TSK) general Yasar Guler, zamjenik ministra odbrane Turske Muhsin Dere i vojni atešei i drugi predstavnici nekoliko zemalja.

Skup je počeo intoniranjem himni dvije zemlje, a prisutnim se obratio ataše za vojna pitanja pri Ambasadi BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača i istakao da je odziv na prijem izuzetno veliki i uprkos uvjetima pandemije COVID-19.

Ističući kako to pokazuje da su Oružane snage BiH stekle zavidan ugled, Drljača je kazao da su pripadnici OS BiH od njihovog osnivanja predanim i marljivim radom postigli to da je Bosna i Hercegovina postala međunarodno pouzdan partner za mirovne operacije u raznim regijama svijeta u kojima postoje krize.

On je kazao da Oružane snage dokazuju svoju privrženost državi i građanima u BiH, a što je pokazano i spašavanjem brojnih civila tokom poplava iz 2014. godine i drugih prirodnih katastrofa koje su pogađale BiH.

- Ništa to ne bi bilo moguće postići bez podrške prijateljskih zemalja. Turska i Turske oružane snage su jedan od najbližih prijatelja i pomagača Bosne i Hercegovine i njenih oružanih snaga. Iskoristio bih priliku da im se svima zahvalim na dosadašnjoj velikodušnoj i bezuvjetnoj podršci - kazao je Drljača.

Nakon obraćanja domaćina, upriličeno je i svečano rezanje torte za goste.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.