open-navfaktor-logo
search
Muftija IZBA-e
U Australiji priveden Jasmin ef. Bekrić, osumnjičen za zloupotrebe novca od donacija
Policija u Sidneyu privela je vjerskog lidera zbog sumnje u zloupotrebu blizu 100.000 australijskih dolara.
01.10.2021. u 09:34
get url
text

Kako je Faktoru nezvanično potvrđeno, priveden je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmin ef. Bekrić.

Policija Novog Južnog Velsa saopćila je da je ovaj vjerski lider uhapšen u petak rano ujutro, nakon što su istražitelji Odsjeka za finansijske prekršaje ranije ove godine pokrenuli istragu o izvještajima da je učestvovao u prevari.

Tokom istrage policija je utvrdila da je uhapšeni muškarac navodno osnovao vjerski savjet i prikupljao donacije od grupa širom Australije namijenjen za dobrotvorne svrhe u inostranstvu.

- Nakon obimne istrage, oko 7 sati jutros (petak, 1. oktobra 2021 godine), policija je izvršila pretres na adresi u ulici Alana Jagoona, gdje je uhapsila 55-godišnjeg muškarca. Tokom pretresa, službenici policije su zaplijenili dokumentaciju značajnu za istragu, 6.500 dolara u gotovini i teleskopsku palicu, koja će proći daljnji pregled - navodi se u policijskom saopćenju.

Dodaje se da je nakon hapšenja, muškarac odveden u Policijsku stanicu Bankstown, gdje su mu predočene optužbe po sedam tačaka za nezakonito stjecanje finansijske koristi prevarom, tri tačke davanja lažnih podataka autoritetima i posjedovanje zabranjenog oružja.

Sumnjiče ga da je zloupotrijebio donirana sredstva u vrijednosti od približno 100.000 dolara i da je o tome podnio lažne izvještaje.

- Muškarcu je odobrena uvjetna kaucija i naloženo da se pojavi pred lokalnim sudom u Bankstownu u četvrtak, 21. oktobra - navodi se u policijskom saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.