open-navfaktor-logo
search
FHMZ
U BiH danas do 37 stepeni: Upaljen žuti meteoalarm zbog grmljavine i visokih temperatura
U Bosni i Hercegovini jutros je bilo pretežno sunčano vrijeme, sa više oblačnosti u zapadnim krajevima, a danas će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, javljaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).
25.07.2021. u 08:22
get url
text

- Prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana u lokalno u centralnim, sjevernim i istočnim područjima je moguć pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37 stepeni. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepena - navode iz ovog zavoda.

Za cijelo područje BiH upaljen je žuti meteoalarm, koji označava potencijalno opasno vrijeme. Žuti meteoalarm je upaljen zbog visokih temperatura, ali i grmljavine. 

Žuti meteoalarm

Iz FHMZ su preporučili da je u drugom dijelu dana poželjno umanjiti aktivnosti, s obzirom na to da će biti vruće i sparno. 

- Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja, naročito na izletištima i planinama. Mjestimični nedostatak svježine u noći, mogao bi u urbanim sredinama također uzrokovati probleme sa snom - istakli su iz Zavoda.

Objavljena je i prognoza za naredna tri dana.

Prvi dan nove radne sedmice u Bosni i Hercegovini je najavljena većinom umjerena naoblaka. Prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 stepeni Celzijusevih, na jugu zemlje do 24. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 37 stepeni.

U utorak, u Bosni i Hercegovini bit će većinom umjerena naoblaka. Prije podne prolazno može biti i pretežno oblačno vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, na jugu zemlje do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37, na jugu zemlje do 39 stepeni Celzijusevih.

U srijedu će u Bosni i Hercegovini biti pretežno sunčano vrijeme. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21 stepen, na jugu zemlje do 25. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40 stepeni Celzijusevih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.