open-navfaktor-logo
search
Zvijezde iz evropske elite
U Brazilu smo imali deset Zmajeva iz Liga petice, na koliko će moći računati Faruk Hadžibegić?
Ako ne znate šta je dobro, pogledajte cijenu. Sve što je skupo, obično je i kvalitetno. Tako je u životu, a posebno u fudbalu.
20.01.2023. u 20:59
get url
text

U najjačim evropskim ligama igraju najbolji fudbaleri. Istina, u neku "šestu" ligu zaluta neki kvalitetan igrač, ali većinu onih najboljih gledamo u Engleskoj, Španiji, Italiji, Njemačkoj ili Španiji.

U vrijeme kada je fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila jedini nastup na velikom takmičenju - 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, u timu smo imali dvocifren broj fudbalera koji su nastupali u Ligama petice. Na spisku od 23 igrača koje je Safet Sušić vodio u Brazil njih deset je igralo u jednoj od pet najboljih evropskih liga.

Edin Džeko tada je nosio dres Manchester Cityja, Asmir Begović je bio u Stoke Cityju, Miralem Pjanić u Romi, Senad Lulić u Laziju, dok je njih šest došlo iz Bundeslige (Emir Spahić - Bayer, Vedad Ibišević - Stuttgart, Mensur Mujdža - Freiburg, Sejad Salihović - Hoffenheim, Sead Kolašinac - Schalke 04 i Ermin Bičakčić - Eintracht Braunschweig).

VEZANI TEKST - Hadžibegić želi vratiti kult reprezentacije, Zeljković u konfliktu sa medijima

A gdje smo sada kada su u pitanju zvijezde iz evropske elite?

Novi selektor Faruk Hadžibegić još nije objavio prvi spisak otkako se nakon 23 godine vratio na klupu Zmajeva. No ako pogledamo posljednji spisak njegovog prethodnika Ivayla Peteva, vidjet ćemo da smo imali duplo manje igrača nego pred put u Brazil u ljeto 2014. godine.

To su bili Sead Kolašinac (Marseille), Rade Krunić (Milan), Sanjin Prcić (Strasbourg), Ermedin Demirović (Augsburg) i Edin Džeko (Inter).

U međuvremenu dobili smo još jednog Zmaja u Ligi petice, a to je Dennis Hadžikadunić koji je napustio Malme, ali se nije vraćao u Rusiju (sa Rostovom ima ugovor do juna ove godine), nego je otišao na posudbu u Mallorcu.

Također, Ermin Bičakčić se oporavio od povrede, zbog koje je u posljednje dvije godine propustio 91 zvaničnu utakmicu (u septembru 2020. godine pokidao prednje križne ligamente).

Stoperu Hoffenheima bilo je upitno da li će uopće nastaviti karijeru, ali je tokom zimskih priprema odigrao nekoliko utakmica i, ne dogodi li se nešto nepredviđeno, bit će u kadru njemačkog tima za proljetni dio sezone. A to znači da će na njegove usluge moći računati i Hadžibegić.

VEZANI TEKST - Uz dva starosjedioca: Hadžibegić će raditi sa odanim saradnikom i dvojicom klupskih "anonimusa"

Uz to, Hadžibegić će imati priliku da među Zmajeve dovede još trojicu igrača iz najjačih evropskih liga.

Riječ je o Benjaminu Tahiroviću, koji nastupa za Romu, a koji bira između BiH i Švedske.

Drugi potencijalni Zmaj igra u Bundesligi, zove se Denis Huseinbašić i briljira u dresu Kelna. Rođen je u Njemačkoj, igrao za mladu selekciju Elfa, ali nije izgubljen i može zaigrati za zemlju svojih roditelja.

Uskoro bi na terenima u Francuskoj mogli gledati Saida Hamulića, napadača koji je na pragu transfera u Toulouse. Ni on nije još zaigrao za BiH, rođen je u Nizozemskoj, ali ima bh. pasoš i ranije je najavljivao da se spreman odazvati na poziv iz BiH...

Sa njima trojicom broj Zmajeva u najjačim ligama Starog kontinenta porastao bi na deset. Onoliko koliko smo imali i na Mundijalu u Brazilu. Nadamo se da će taj broj biti dovoljan da izborimo plasman na još jedno veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo koje će se igrati 2024. godine u Njemačku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.