U toku su završne pripreme za početak rada ovog prostora za omladinu i djecu školskog uzrasta kakvog naša općina do sada nije imala, a koji će pružati različite edukacijske, kulturne i obrazovne sadržaje.

U objektu se nalazi multifunkcionalna sala za pozorišne predstave, izložbeni prostor, biblioteka, učionice i prostorije za različite sekcije, kao i sala za prezentacije. U okviru Centra djelovat će i studentska čitaona s obzirom na blizinu studentskih domova, ali i biblioteka koja će uskoro biti opremljena knjižnim fondom. Sekcije koje su do sada djelovale u objektu Vile Hadžihalilovića na Dobrinji, nastavit će svoj rad u puno boljim uslovima i većem prostoru.

Posebno će biti obradovani polaznici dramske sekcije, koji će za svoj rad dobiti i mini pozorišnu scenu u okviru multimedijalne sale sa stotinjak sjedećih mjesta i vlastitim back stage prostorom.

S obzirom na to da Centar "Safet Zajko" već šestu godina funkcioniše sa velikim brojem spotskih i rekreativnih sadržaja, Općina Novi Grad pristupila je realizaciji projekta kako bi svim generacijama obezbijedila prostor i za kulturno - edukativne sadržaje, saopćila je Općina Novi Grad.

Pored radionica za djecu (muzičke radionice: klavir, violina i gitara, foto&video radionica, dramska i likovna radionica, te mozgaonica-pametna radionica), Centar će biti na raspolaganju i svim zaintersovanim za umjetnost, obrazovanje i kulturu u praktičnom smislu, kako kroz prostor čitaonice, tako i kroz mjesto gdje će se prikazivati različiti umjetnički sadržaji: izložbe, koncerti, teatarske predstave, književne večeri, filmske projekcije, javne diskusije itd.

Kao i do sada svi programi će biti besplatni, a za realizaciju radionica za mlade Općina je obezbijedila muzičke instrumente, pribor za crtanje i glumu, kao i foto/video opremu.

Upis na radionice traje do 20. septembra 2021. godine, a više informacija o prijavama na radionice možete vidjeti ovdje.