open-navfaktor-logo
search
Potvrdilo Tužilaštvo
U Crnoj Gori dvije osobe uhapšene zbog špijunaže i stvaranja kriminalne organizacije
Dvije osobe uhapšene su u Crnoj Gori zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže, izjavio je portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vukas Radonjić. 
30.09.2022. u 12:22
get url
text

Radonjić je u izjavi za medije naveo da je na zahtjev SDT-a podnijetog na osnovu obavještenja koje je prikupila i dostavila Agencija za nacionalnu sigurnost, a po naredbi Višeg suda u Podgorici, policija izvršila pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog sumnje da su učinjena krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže.

- Nakon pretresa, dva lica su lišena slobode i protiv njih je policija podnijela krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici - rekao je Radonjić.

On je kazao da je uviđaj za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i špijunaže u toku, pred ODT-om, a zbog zaštite interesa postupka, ne može se dati više podataka.

Mediji su objavili da je bivši dugogodišnji službenik Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Radomir Sekulović osumnjičen da je godinama radio za rusku obavještajnu službu i da je bio šef grupe, koja je slala povjerljive podatke Moskvi kao i još jedna osoba nastanjena u Podgorici, koja nije zaposlena u državnim institucijama već ima privatnu firmu.

Za krivična djela špijunaže Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je zatvorska kazna od tri do 15 godina, koliko i za drugo krivično djelo – stvaranja kriminalne organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.