open-navfaktor-logo
search
Naturalizovani igrači
U dresu košarkaških reprezentacija BiH do sada nastupalo devet stranaca, Jones ostavila najveći trag
Bosna i Hercegovina je oduvijek imala talentovane košarkaše, ali to nikada nije smetalo Savezu da "uveze" i ponekog Amerikanca.
26.04.2022. u 22:14
get url
text

Početkom 2001. krenula je nešto drugačija politika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KSBiH), a prvi put u dresu Zmajeva zaigrali su naturalizovani košarkaši. Led je probio playmaker Terrel Castle.

Bio je član reprezentacije od 2001. do 2007. godine, a poziv je zaslužio sjajnim partijama u Slobodi. Karijeru je okončao 2013. godine u švedskom Erebru.

VEZANI TEKST - Poslali dokumentaciju: KSBiH traži da Luka Garza i Amar Alibegović budu domaći igrači

Njegovim stopama krenuo je Henry Domercant koji je profesionalnu karijeru započeo u Turskoj. Za Bosnu i Hercegovinu je debitovao 2005. godine. Član reprezentacije bio je nepunih sedam godina. Tokom reprezentativne karijere nastupio je na dva Evropska prvenstva, 2005. u Srbiji i Crnoj Gori, te 2011. godine u Litvaniji.

Ernest Lenell, košarkaškoj javnosti poznatiji kao JR Bremer, možda je i najzvučnije naturalizovano ime koje je nastupalo u dresu Zmajeva. JR Bremer je igrao u NBA ligi za Boston, Cleveland i Golden State, nakon čega je u Evropi promijenio petnaestak klubova, među kojima je bila i sarajevska Bosna 2007. godine.

Bio je na spisku reprezentativaca za kvalifikacije za Eurobasket 2009. godine u Poljskoj, međutim njegova reprezentativna karijera nije trajala dugo.

Zbog neodazivanja selektoru bio je dugo u u sporu sa Košarkaškim savezom BiH, a sve se završilo tako što je Amerikanac platio FIBA-i 50 hiljada eura kako bi mu ukinuli suspenziju.

Uz Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića i Nemanju Gordića, nekadašnji košarkaš zagrebačke Cibone Zack Wright bio je udarna igla reprezentacije BiH u kvalifikacijama i Evropskom prvenstvu u Sloveniji, koje je održano 2013. godine.

Bh. državljanstvo je stekao 2012. godine nakon sjajnih partija u dresu Cibone, a u dresu Zmajeva je pružio nekoliko dobrih partija.

U PAOK-u, klubu u kojem je nastupao i Bremer, igrao je i DJ Cooper.

Ipak, "ljubav" KSBiH i Coopera nije dugo trajala. Zbog neslaganja sa selektorom Ivanovićem, Amerikanac sa bh. pasošem napustio je reprezentaciju.

Još jedan u nizu naturalizovanih Amerikanaca koji je nastupao za Bosnu i Hercegovinu bio je i Alex Renfroe. U karijeri je između ostalog nastupao za Albu, Bayern i Barcelonu.

VEZANI TEKST - Jonquel Jones: Želim napraviti dobre stvari sa BiH, jer znam šta je ovaj tim sposoban da uradi

Posljednji stranac koji je obukao dresu Zmajeva je John Roberson. Ovaj playmaker je u karijeri igrao u mnogim evropskim klubovima poput Zlatoroga (Slovenija) Sodertaljea (Švedska), Atomeromua SE (Mađarska), Elan Chalona i ASVEL-a (Francuska), Eniseyja (Rusija), Galatasarayja (Turska) i Strasbourga (Francuska).

Evidentno je da niti jedan od spomenutih nije pravio neku veću razliku u reprezentaciji koja bi pridonijela dobrom rezultatu. Stranac kada se dovodi u reprezentaciju treba da bude bolji od 90 posto domaćih igrača ili najbolji u rosteru, međutim to u našoj selekciji do sada nije bio slučaj.

Naravno, izuzetak je u ženska košarkaša reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je u svoje redove uspjela dovesti trenutno najbolju košarkašicu svijeta Jonquel Jones. Dama sa Bahama je od prvog dana počela praviti razliku u reprezentaciji, te je najzaslužnija za sve uspjehe koje su Zmajice postigle.

Vrijedi pomenuti i Amerkanku Courtney Hurt koja od 2018. godine ima državljanstvo naše zemlje, a pokazala je da se u odsustvu Jones može ozbiljno računati na nju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.