open-navfaktor-logo
search
Krvoproliće
U izraelskim napadima ubijeno 34 palestinske djece, uključujući i petomjesečnu bebu
Najmanje 34 djece ubijeno je u neselektivnim i brutalnim napadima koje je Izrael izvodio od ponedjeljka na području blokirane Gaze i okupirane Zapasne obale, a najmlađa žrtva bila je petomjesečna beba.
15.05.2021. u 08:00
get url
text
get url
text

Ministarstvo zdravstva Palestine potvrdilo je da je u izraelskim napadima ubijeno 34 djece, uključujući 31 u Gazi i troje u okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage su raketon ispaljenom dronom 10. maja ubile 15-godišnjeg Mohammada Sabera Ibrahima Suleimana i njegovog oca dok su radili na poljoprivrednom imanju kod grada Jabalie. Ljekari u bolnici u Jabaliji saopćili su da je Mohammad imao brojne povrede nanesene gelerima po cijelom njegovom tijelu.

U drugom izraelskom napadu ubijeno je ukupno devet Palestinaca, uključujući i dvoje djece i to 16-godišnji Mustafa Mohammad Mahmoud Obaid i petogodišnji Saraa Wisam Ahmad al-Gharabli.

Istog dana je u napadu u Beit Hanounu na krajnjem sjeveroistoku Gaze ubijeno još šestero palestinske djece i još dvoje odraslih civila.

Među ubijenim mališanima su bili rođaci desetogodišnji Rahaf Mohammad Attalla Al-Masri i dvogodišnji Yazan Sultan Mohammad Al-Masri, zatim braća šestogodišnji Marwan Yousef Attalla al-Masri 11-godišnji Ibrahim Yousef Attalla al-Masri te još 11-godišnji Hussein Muneer Hussein Hamad i 16-godišnji Ibrahim Abdullah Mohammad Hassanain. Članovi porodice Al-Masri ubijeni su dok su želi pšenicu na polju pored njihove kuće.

Narednog dana je u izraelskom zračnom napadu ubijeno još troje djece, a izraelski avioni su izvodili žestoko bombardiranje gusto naseljenih mjesta širom gaze.

Lina Iyad Fathi Sharir (15) i oba njena roditelja su ubijeni u napadu u kojem su izraelski bombarderi u potpunosti devastirali dvospratnu kuću u kvartu Al-Manara.

Dvogodišnja sestra Mina je sa teškim povredama zbrinuta u Shifa bolnicu i životno je ugrožena.

Još dvoje palestinskih mališana, četverogodišnji Zaid Mohammad Odeh Telebani i 13-godišnji Hala Hussein Rafat Rifi, ubijeni su u izraelskom zračnom napadu u stambenoj zgradi u kvartu Salha u Tal Al-Hawi.

U istom napadu je ubijena i Telabanijeva mama Rima Telabani koja je bila u petom mjesecu trudnoće. Njegova dvogodišnja sestra Miriam se vodi kao nestala nakon tog napada.

Sedmogodišnji Bashar Ahmad Ibrahim Samour ubijen je narednog jutra u blizini pogranične ograde u Gazi u mjestu Abasan Al-Jadida. Izraelski vojnici su ga ubili dok je pokušavao osposobiti cijevi za navodnjavanje zasijanog vrta.

Hamza Mahmoud Yassin Ali (12) podlegao je ranama zadobivenim od gelera izraelskog projektila kojim je u utorak izveden napad dronom u kvartu Shuja’iyya.

Hamada Attia Abed al-Emour (13), Ammar Tayseer Mohammad al-Emour (10) i Elyan Moneer Ibrahim al-Emour (12) bili su meta napada kojeg je izraelski vojni helikopter izveo u Gazi.

Hamada i Ammar su preminuli na mjestu napada, a Elyan je od jučer u kritičnom stanju u bolnici Nasser u Khan Younisu.

U još jednom izraelskom zračnom napadu ubijen je i 13-godišnji Yahya Mazen Shehada Khalifa. Više osoba je ranjeno u tom napadu koji je izveden na glavnu cestu iz Gaze u Salah al-Din.

U Khan Younisu su ubijeni trogodišnji Muhammad et-Tanani te njegovi rođaci Ethem (4), Emir (5) i Ismail (6).

Petomjesečna beba Muhammed Zeyn al-Attar i njegovi rođaci Islam (5) i Emire (6) su ubijeni u izraelskom napadu u mjestu Beit Lahia.

Dvogodišnji Ibrahim ez-Zentisi i Our ez-Zamili su također ubijeni u izraelskim napadima, baš kao što je u Jabaliji ubijena i 17-godišnja Zacharia Allus.

Rashid Ebu Ara (16), Said Ude (16) i Zeyf Fadil Muhammed Kaysiye (17) su troje palestinskih maloljetnika koji su živote izgubili u izraelskim napadima na području okupirane Zapadne obale.

Prema podacima palestinskog Ministarstva informisanja, u protekle dvije decenije u izraelskim napadima je ubijeno više od 3.000 palestinske djece.

Izrael i dalje izvodi brutalne napade na Gazu u kojima su nanesene i ogromne materijalne štete.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Tenzije su eskalirale nakon što su izraelske snage 7. maja izvele napade na vjernike u kompleksu Al-Akse.

Palestinske grupe su izraelskim snagama sigurnosti dale rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse. Izraelske snage se nisu povukle i nastavile su napade, a palestinske grupe su počele raketama gađati Izrael.

Izraelska vojska je pokrenula napade na Gazu u kojima je ubijeno najmanje 126 osoba, uključujući i 31 dijete i 20 žena. Uporedo su izraelske snage i uhapsila stotine Palestinaca na teritoriji Izraela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.