- Za cjelokupan projekat izgradnje magistralne ceste M-17 Neum - Stolac bit će utrošeno cirka 88.965.690,01 KM. Izgradnjom ove moderne saobraćajnice riješit će se problem povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a time i cijele Bosne i Hercegovine, te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Neuma i Stoca. Rok za završetak radova na kompletnoj cesti od Neuma do Drenovca je juni 2022. godine - naveli su nam iz Cesta Federacije.

Dodaju kako izgradnja ceste teče planiranom dinamikom.

- Od ukupno sedam lotova na koliko je podijeljena kompletna dionica dužine 36,5 km, trenutno se izvode radovi na samo dva lota (LOT 5 i LOT 6). Radovi na dionici Stari Neum - Broćanac u dužini 12 km su završeni. Na dionici Oštrovac - Broćanac dužine pet km, izvođeni su radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka. Nadalje, završena je dionica Broćanac - Prapratnica, dužine tri km, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica - kazali su.

Završena je i poddionici Prapratnica - Hutovo, uključujući i tunel Žaba, kao i dio Stolovi - Drenovac.

Radovi na poddionici Hutovo - Cerovica i poddionici Cerovica - Stolovi započeli su u oktobru 2020. Rok za završetak radova je 31.5.2022. te se ne očekuje kašnjenje.