U istom periodu se od COVID-19 infekcije oporavio 121 građanin, dok je, nažalost, pet osoba preminulo od posljedica ove bolesti.

- Trenutno su na bolničkom liječenju 194 pacijenata, od kojih je 170 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 127 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 67. Pet pacijenata je na kontinuiranoj mehaničkoj ventilaciji (KMV)-respirator, 18 ih je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV), te devet na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti - podaci su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

VEZANI TEKST - U Kantonu Sarajevo skoro 200 novozaraženih koronom, umrle tri osobe

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.201 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.655 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 56.739 osoba zaraženih koronavirusom i 54.193 izliječene.

- U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 288 pacijenata, od kojih je devet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 788 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 80 do 18 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 439 poziva, a obavljeno je i 213 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama - napomenuli su iz Zavoda.

Tokom proteklog dana građanima je dato 876 doza vakcina, i to: 858 na Zetri i 18 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Iz Zavoda podsjećaju da na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

- Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo - "Omer Maslić" omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina - napomenuli su.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini, kao i da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.