open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo jedna osoba preminula od koronavirusa, osam novozaraženih
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testirane 562 osobe potvrđeno je osam novih slučaja zaraze koronavirusom.  
26.07.2021. u 09:51
get url
text

Od COVID-19 infekcije oporavilo se devet naših sugrađana. Trenutno je na bolničkom liječenju 39 pacijenata, od kojih je njih 25 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili sumnjivi. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 18 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 21.

Jedan pacijent je na respiratoru, a tri pacijenta koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 11, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 19.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijenu ruku.

Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - savjetuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.