Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof.dr Aida Pilav na današnjoj press konferenciji iznijela je podatak da je od 30. januara do 22. aprila testirano 2. 698 osoba, od čega je pozitivnih 124. Potpuno izliječenih je 22 i bilo je šest smrtnih slučajeva.  

- Počelo je praćenje broja oporavljenih u odnosu na broj pozitivnih. Na jednog pozitivnog imamo 0,3 oporavljenih, što je podatak koji govori o dobroj kontroli epidemije. Krenulo se prema preporukama WHO-a, u testiranje po trećoj liniji prioriteta, asimptomatskih zdravstvenih radnika i njegovatelja u staračkim domovima. U Kantonu Sarajevo djeluje 12 domova za stara lica i socijalno-zdravstvenih ustanova. Korisnika u domovima je 1.295, njegovatelja koji imaju neposredni kontakt sa korisnicima je 171, a nezdravstvenog kadra 375, što je ukupno 546 osoba. 

Od ponedjeljka se krenulo sa testiranjem zdravstvenih radnika u Gerentološkom centru u Sarajevu i korisnika, obzirom da je tamo zabilježen jedan pozitivan slučaj. Testirali smo 64 korisnika i svi su bili negativni - navela je Pilav.