open-navfaktor-logo
search
Posljednji podaci
U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata još sedam zaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su 22 osobe. Nije bilo smrtnih ishoda.
14.05.2021. u 11:49
get url
text

Od pomenutog broja novozaraženih, njih četiri, odnosno 57,15 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Proteklog dana na koronavirus su testirane 223 osobe. Kanton Sarajevo danas bilježi 527 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.671 osoba.

Trenutno je u KS hospitalizirano 117 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 66, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 51 pacijent. Na respiratoru u KCUS-u nalaze se četiri pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 11 pacijenata, a u Općoj bolnici njih osam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 131 pacijent, od kojih je po jedan transportovan u KCUS i Opću bolnicu. Na drive-in punktu za testiranje na Vrbanji, tokom jučerašnjeg dana, uzeto je 30 PCR briseva, dok u Novom Gradu, Semizovcu i na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno su na drive-in punktu i Covid-ambulantama uzeta 93 PCR testa. Covid-pozivni centar je zabilježio 76 poziva, a obavljena su i 83 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su 52.233 zaražene osobe koronavirusom i 50.452 izliječene osobe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 24.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.